Van Human Resources naar Resource to Humans
Van HR naar RH: van de mens als resource voor de doelen van de organisatie naar werk dat betekenis geeft voor mensen
Human Resources Management (afgekort tot HRM) betekent letterlijk vertaald ‘beheer van menselijke productiemiddelen’. Het doet me een beetje griezelen. Mensen binnen organisaties worden daarbij gezien als activa en het beter benutten van menselijk potentieel zorgt voor betere prestaties van de organisatie.
Maar wil je als werkende met name als een productiemiddel worden gezien?
Het is mijn ervaring dat hbo’ers en academici steeds meer zoeken naar zingeving in hun werk. Ze willen ervaren dat ze ertoe doen met hun werk: van betekenis zijn door het leveren van een bijdrage aan wat voor hen belangrijk is.
Ook door organisaties wordt het belang van betekenis van werk voor werkenden gehoord en steeds meer onderkend. Ik zie dat als een positieve ontwikkeling. Eelloo, een online bedrijf in de HR-wereld, schreef er een manifest over; het RH-manifest. RH: werk als resource to humans; werk van betekenis voor mensen.
Meer waarde realiseren in je werk
Als werkende wil je niet alleen iets opleveren voor de organisatie waarvoor je werkt. Zoals een van mijn coachklanten het verwoordde: “Ik lever nu vooral een bijdrage aan het vergroten van de omzet en de winst van de organisatie. Dat is niet wat ik wil.”
Je werk moet ook voor jou als persoon van betekenis zijn. Je wilt waardevol werk:
- Waarde in de zin van de waarde die jij levert met jouw kwaliteiten voor een werkgever of opdrachtgever.
- Waarde in de zin van de maatschappelijke bijdrage die jij wilt leveren met jouw werk.
- Waarde(n) die je terug wilt zien in je werk.
- Waarde die werk je impliciet of expliciet teruggeeft in de zin van arbeidsvreugde.
- En de waarde van werk in balans met wat naast werk belangrijk voor je is.
Van HR naar RH; werk als resource voor mensen
Matthijs Verburg van eelloo zegt over werk:
“Werk speelt een rol in iemands leven, moet betekenis geven, zinvol zijn. We gunnen dat werk gebouwd wordt rondom mensen en hun ambities. Geen functies, geen vastomlijnde hiërarchische rollen, maar open netwerkstructuren en op basis van taken stel je met elkaar het werk samen op een plek die voor jou zin heeft, zin geeft.”
De bedoeling van werk begint volgens Verburg met de bedoeling van de persoon. Waar wil die aan bijdragen? Begin bij mensen en hun verhaal, zegt hij. Laat iedereen vertellen: wat betekent werk voor je – en hoe haal je er het beste uit? Deel de verhalen met elkaar.
Draai de manier van werken om. Laat Kritieke Prestatie-Indicatoren (KPI’s) los en baseer missies en doelen op deze verhalen. Verbind ze in één groot verhaal, dat richting geeft. Daar volgt dan uit wat de bedoeling is van het werk en van de organisatie.
Bij eelloo is dat de visie van waaruit wordt gewerkt. Ik vind het een mooie visie. Het is een visie die me erg aanspreekt en die mij inspiratie en energie geeft in mijn werk. Want hoe mooi is het als je als werkende jouw talenten in kunt zetten in werk dat voor jou betekenisvol is? En bij de verdeling van het werk kunt aansluiten bij kwaliteiten en ontwikkelwensen van mensen?
Dat leidt tot kwaliteit en bezieling in organisaties. Is in een organisatie de bezieling afwezig, dan leidt dat volgens Verburg tot een holle relatie tussen medewerkers en bedrijf.
Niet alleen doe je door een eenzijdige focus op rendement mensen tekort. Wanneer je mensen echt centraal stelt in je organisatie, presteer je ook als organisatie beter.
Er valt dus heel wat te winnen voor bedrijven met Resources for Humans.
Werk als onderdeel van jouw persoonlijke verhaal
Een loopbaan in vaste stappen is niet meer van deze tijd. Geen loopbaanpaden, maar een grenzeloze loopbaan. Sturend daarin is jouw individuele verhaal, dat jou door jouw loopbaan leidt.
Wat je te doen hebt, is dan ook het construeren van dat verhaal: dit ben ik, dit is mijn missie en dit is wat ik wil doen.
Dat vraagt reflectie en schrijven. Zelf verantwoordelijk zijn voor het begrijpen van je behoeften, je doelen bepalen, alternatieven wegen, kijken wat er gebeurt en zo je leven creëren in wisselwerking met de context. Je eigen verhaal kennen en weten wanneer en hoe je moet veranderen om je te kunnen aanpassen.
Het construeren van dat eigen verhaal gaat lang niet iedereen gemakkelijk af. Integendeel. Voor de meesten is het een enorme klus.
Maar heb je je verhaal eenmaal compleet, dan heb je waardevolle informatie tot je beschikking waarmee je richting en sturing kunt geven aan jouw loopbaan. En vanuit ambitie en visie het werk kunt creëren dat optimaal past bij wie je bent en hoe je van betekenis wilt zijn.
Heb je jouw individuele verhaal nog niet scherp? Weet je niet hoe daarmee te beginnen?
Lees mijn boek ‘Wat wil ik nu echt?’.
Met de strategie beschreven in dit boek vind of creëer je werk dat voor jou van betekenis is.
Schat je bij voorbaat in dat je bij het doorwerken van het boek wel wat hulp kunt gebruiken?
Laat het me horen (0575-544588/ 06-54762865).
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!