Alsof het vrije, blije leven begint met je pensioen
Je werk is niet je leven, maar deel van je leven. En in je werk kun je doen wat je na wilt streven
‘Wanneer gaat Marlène met pensioen?’; dat is een vraag die met enige regelmaat aan mijn partner wordt gesteld.
Het is bijzonder dat mij die vraag bijna niet wordt voorgelegd, maar dat men via een omweggetje het antwoord aan de weet wil komen.
Kennelijk verbaast men zich erover dat ik nog steeds lekker aan het werk ben, terwijl menigeen van vergelijkbare leeftijd wat men noemt ‘aan het genieten is van zijn pensioen’.
Alsof je niet, of in elk geval minder, kunt genieten van je werk.
Wat men elkaar toewenst bij het met pensioen gaan spreekt boekdelen:
‘Na hard werken en leven voor de poen, kun je nu eindelijk met pensioen.’
‘Je werk is af, wat doet dat deugd. Hoog tijd voor je tweede jeugd.’
‘Geniet nu van je vrije tijd, een nieuwe fase in je leven. Lekker thuis samen met je vrouw gewoon doen wat je na wilt streven.’
Alsof je alleen werkt voor het geld. Alsof je als je werkt niet vrij bent en in je werk niet kunt doen wat je na wilt streven.
Integendeel, in mijn visie leef je niet om te werken. Is je werk ook niet je leven, maar deel van je leven. En kun je in je werk zeker wel doen wat je na wilt streven. Als je tenminste helder hebt wat voor jou zodanig belangrijk is, dat je er een bijdrage aan wilt leveren.
Op je veertigste al met mentaal pensioen
Werknemers die met mentaal pensioen zijn, zijn werknemers die ruim voor hun pensioengerechtigde leeftijd al zijn afgehaakt.
Zij zitten hun tijd uit op hun werk.
Daarbij moet je niet alleen denken aan vijftig-of zestigplussers die vrij nauwkeurig weten wanneer ze met pensioen kunnen en dus hoe lang ze nog ‘moeten’.
Zelfs onder de groep dertigers en veertigers zijn er die wel actief zijn op de arbeidsmarkt, maar eigenlijk al zijn afgehaakt. Ze zitten hun tijd uit, voelen geen binding met de organisatie waarvoor ze werken, ervaren geen waardering voor het werk dat ze doen en hebben geen behoefte om nieuwe dingen te leren. Ze ervaren geen bevlogenheid en de verbondenheid met het werk is nihil.
Dat maakt dat ze gevoeliger zijn voor ziekteverzuim en zelfs burn-out. Daar kun je je vast iets bij voorstellen.
Met zingeving kun je de mentale pensioenleeftijd van mensen flink opkrikken
Dat opkrikken van die mentale pensioenleeftijd kan ook als mensen niet echt bevlogen zijn.
‘Wie zin heeft gaat niet mentaal met pensioen’, schrijven bedrijfsarts Daan Breederveld en journalist Peter-Henk Steenhuis.
En zingeving is een kunst die je kunt leren, waaraan je kunt werken en die je als een ambacht in je vingers kunt krijgen. Wat ‘zin’ is en wat de consequenties zijn van het ontbreken van ‘zin’ in werk voor je lichamelijke en psychische gezondheid, lees je in een van mijn vorige artikelen.
Ontbreekt zin in je werk, dan is het zaak om erachter te komen wat ontbreekt in je werk. Aan welke behoeften moet voldaan worden om je werk weer aantrekkelijker te maken?
Zicht krijgen op behoeften en tijdig bijsturen voorkomen vroegtijdig mentaal pensioen
Zicht krijgen op behoeften en bijsturen is zeker belangrijk als je je banen tot nu toe eigenlijk nooit echt leuk hebt gevonden.
Dat hoor ik met enige regelmaat van coachklanten en meestal is dat ook aanleiding om contact met mij te leggen als loopbaancoach.
Ze willen meer dan dat hun werk een middel is om te doen wat ze echt leuk vinden, zoals bijvoorbeeld reizen en sporten. Wat ik vooral veel hoor is dat ze meer impact willen maken met hun werk. Anders gezegd: meer waarde willen leveren met hun werk.
Zicht krijgen op wat jij waard bent op de arbeidsmarkt en de bijdrage die jij wilt leveren
In mijn boek ‘Wat wil ik nu echt?’ beschrijf ik een loopbaanstrategie voor gedreven hbo’ers en academici die meer waarde willen realiseren in hun werk.
Waarde in de zin van de waarde die je levert met jouw kwaliteiten voor een werkgever of opdrachtgever.
Waarde in de zin van de maatschappelijke bijdrage die je wilt leveren en de waarde(n) die je terug wilt zien in je werk.
En niet onbelangrijk, de waarde die werk je impliciet of expliciet teruggeeft in de zin van arbeidsvreugde en de waarde van werk in balans met wat naast werk belangrijk voor je is.
En zeker als je erin slaagt een goede balans te realiseren tussen je werk en wat naast werk belangrijk je is, dan taal je niet naar pensioen.
Zou je dat ook wel willen?
Lees mijn boek ‘Wat wil ik nu echt?’
Heb je behoefte aan begeleiding op jouw pad naar mooi werk?
Neem gerust contact met me op.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!