, ,

Skill-based werken; jouw toekomst in eigen handen

De overgang van skill-based werken is binnen het bedrijfsleven al in volle gang, lees ik in Trends in HR.

Steeds meer bedrijven zien dat het veel voordelen heeft om medewerkers in te zetten op basis van hun skills, in plaats van op basis van strikte functieomschrijvingen.

In de publieke sector is die verschuiving naar skill-based werken minder zichtbaar.

Denk bijvoorbeeld aan het onderwijs. Als docent geef je een specifiek vak of meerdere vakken. Eventueel gecombineerd met mentorschap. Wil je als docent niet langer voor de klas, dan is het meestal niet makkelijk om een andere functie te vinden of te creëren bij je huidige werkgever. Of het moet zijn als decaan, studieloopbaanbegeleider of leerlingbegeleider. Maar of dat dan functies zijn die bij je passen?

 

Skill-based werken zorgt voor meer flexibiliteit en meer mogelijkheden in je loopbaan.

 

Wat is skill-based werken?

 

Misschien heb je erover gelezen of gehoord.

Bij skill-based werken, maar ook bij skill-based werven ligt de focus op skills, vaardigheden. In plaats van op functietitels of werkervaring.

Zelf spreek ik liever over competenties, omdat competenties meer omvatten dan vaardigheden. Wil je nog eens nalezen hoe we die benoemen? Dat kan hier.

Bij skill-based werken gaat het om wat jij kunt en hoe je jouw vaardigheden kunt inzetten, ongeacht je formele rol of positie. Dat zorgt voor meer flexibiliteit en meer mogelijkheden in je loopbaan.

Zelf ervaar ik het als een goede ontwikkeling dat strakke omlijning van functies steeds meer wordt losgelaten. Dat men in plaats van te kijken wie er precies ‘in het hokje past’, meer oog heeft voor competenties van mensen en welk werk daar dan bij past.

 

Positieve effecten van de ontwikkeling naar meer skill-based werken voor jou als werknemer

 

Skill-based werken en werven zorgt voor werkgevers voor een dynamischer en flexibeler personeelsbestand. Voor jou als werknemer zorgt skill-based werken voor meer flexibiliteit en mogelijkheden in je loopbaan.

1. Meer flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Skill-based werken geeft je de mogelijkheid om je vaardigheden in verschillende rollen en projecten toe te passen. Dit betekent dat je je makkelijker kunt aanpassen aan veranderingen in de arbeidsmarkt en nieuwe kansen kunt grijpen zonder vast te zitten in een specifieke functie.

2. Verhoogde betrokkenheid en motivatie

Als je de kans krijgt om je vaardigheden te ontwikkelen en toe te passen, voel je je meer betrokken bij je werk. Skill-based werken moedigt je aan om nieuwe uitdagingen aan te gaan en jezelf continu te verbeteren. Dat leidt tot meer voldoening en motivatie.

3. Bredere carrièremogelijkheden

Door te focussen op je vaardigheden in plaats van op een specifieke functie, kun je een breder scala aan carrièremogelijkheden verkennen. Dit opent deuren naar verschillende sectoren en rollen, waardoor je je loopbaan diverser en interessanter kunt maken.

4. Continu leren en ontwikkelen

Skill-based werken stimuleert een cultuur van continu leren. Je wordt aangemoedigd om nieuwe vaardigheden te verwerven en bestaande vaardigheden te verbeteren. Dit helpt je niet alleen om relevant te blijven in een snel veranderende arbeidsmarkt, maar ook om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

 

Hoe skill-based werken als werkende te omarmen?

 

1. Identificeer en ontwikkel jouw kernvaardigheden

Begin met het in kaart brengen van je huidige vaardigheden. Denk na over welke competenties je al bezit en welke je verder wilt ontwikkelen. Dit kunnen zowel technische vaardigheden als soft skills zijn, zoals bijvoorbeeld communicatie en probleemoplossend vermogen.

2. Creëer een Persoonlijke Skill Matrix

Een skill matrix helpt je om je skills te visualiseren en hiaten te identificeren. Noteer je sterke punten en gebieden waar je nog kunt groeien. Dit geeft je een duidelijk overzicht van je capaciteiten en helpt je bij het plannen van je verdere ontwikkeling.

3. Creëer leer- en ontwikkelingsmogelijkheden

Investeer in jezelf door trainingen, workshops en cursussen te volgen die aansluiten bij de vaardigheden die je wilt ontwikkelen. Houd daarbij voor ogen dat leren een continu proces is. Als je tenminste bij wilt blijven en jezelf niet uit de markt wilt prijzen.

4. Investeer in netwerken en zoek mentorschap

Netwerken is een krachtige manier om je vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe kansen te ontdekken. Vind mensen, die je als een mentor kunnen begeleiden en inspireren. Ze kunnen je waardevolle inzichten en adviezen geven om je loopbaan verder te ontwikkelen.

5. Pas jouw vaardigheden toe in diverse contexten

Zoek naar mogelijkheden om je vaardigheden in verschillende rollen en projecten toe te passen. Dit kan binnen je huidige organisatie zijn, maar ook daarbuiten. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk of freelanceprojecten. Dat zijn uitstekende manieren om je vaardigheden te testen en verder te ontwikkelen.

 

Conclusie

 

Ik zie de ontwikkeling naar meer skill-based werken als een positieve ontwikkeling die talloze voordelen biedt voor jou als werkende. Het stelt je in staat om flexibeler, gemotiveerder en beter voorbereid te zijn op de toekomst.

Door te focussen op je skills en continu te investeren in je persoonlijke ontwikkeling, kun je flexibel meebewegen met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. En doordat je kunt focussen op waar jij goed in bent en wat jij graag doet, zal je werk je ook meer voldoening geven.

 

Heb jij nog geen goed beeld van waar jij met name goed in bent en welke kwaliteiten jij graag inzet in je werk?

Laat het me horen.

Volgens ingewijden ben ik een expert in het boven water krijgen van kwaliteiten van mensen. Bovendien is het een aspect van mijn werk dat ik graag doe en waar ik energie van krijg.

Met de inzet van je kwaliteiten energie krijgen van je werk, dat gun ik jou ook.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *