Hoe je je kans op falen bij de baanverwerving vergroot
Een goede strategie is onmisbaar voor het verwerven van een baan
Wist je:
- dat afvallen en een nieuwe baan verwerven de meest populaire voornemens zijn voor een nieuw jaar;
- dat die voornemens meestal niet gerealiseerd worden;
- dat de reden daarvan zowel bij afvallen als bij de baanverwerving over het algemeen dezelfde is?
Hoe vaak heb jij je al voorgenomen om af te vallen? Of bijvoorbeeld naar de fitness te gaan? Hoe lang heb je dat volgehouden? Na hoeveel weken was je goede voornemen alweer verdampt?
Als je de media moet geloven, worden er aan het begin van het jaar heel wat abonnementen van fitnesscentra verkocht. Om daarna vaak amper meer gebruikt te worden.
Kennelijk zijn we geneigd om onszelf te overschatten. Sterker nog, ons brein doet er alles aan om onze goede voornemens te saboteren. Wil je alvast meer weten over hoe dat werkt? Lees De kracht van wilskracht, Hoe zelfbeheersing werkt en wat je eraan kunt doen, geschreven door Kelly McGonigal.
Wilskracht speelt ook bij de baanverwerving een grote rol.
Maar wilskracht alleen is niet voldoende. Wat je nodig hebt is een beproefde strategie, een gedetailleerd plan dat je stapsgewijs toeleidt naar je doel. En veel baanzoekers missen die strategie.
© foto Martin Langbroek
De kracht van wilskracht
Als voorbeeld geef ik je een passage uit een succesverhaal van een van mijn coachklanten. Zij wilde meedoen met een sponsorloop.
“Ik ben geen hardloper, dus ik moest direct beginnen met trainen om 2 maanden later de wedstrijd te kunnen lopen. 3 keer in de week ging ik een stuk hardlopen, om zo tijdig 6,5 kilometer binnen 45 minuten te kunnen halen. Ik heb getraind met een methode waardoor ik in 10 weken 5 kilometer zou kunnen lopen. Door me strak aan het schema te houden, zat ik na 8 weken op de 5 kilometer. Die laatste 1,5 kilometer moest ik op de dag zelf op wilskracht doen”.
En het is haar gelukt. Die laatste 1,5 kilometer hoefde ze gelukkig niet alleen op wilskracht te doen. Ze werd ook vooruit geschreeuwd door publiek langs de kant. De laatste meters kon ze er zelfs nog een sprintje uit persen om met een mooie tijd te finishen.
Het is een mooi voorbeeld van de kracht van wilskracht.
Het is ook een voorbeeld van de kracht van een goede strategie. Zonder trainingsschema had Anne waarschijnlijk de eerste 5 kilometer niet zo goed gelopen. En alleen op basis van wilskracht had ze als ongetrainde loper de 6,5 kilometer waarschijnlijk niet gered binnen de tijdslimiet.
Alleen wilskracht is ook bij baanverwerving niet voldoende
Helaas zijn veel baanzoekers geneigd om het bepalen van hun strategie te skippen.
Zij duiken gelijk in het proces. En gebruiken vaak verouderde en niet beproefde technieken om aan een baan te komen.
Ze vertrouwen op hun wilskracht en zien hun wilskracht als motor voor succes.
Zo had ik onlangs een oriënterend gesprek met een potentiële klant van wie het arbeidscontract was beëindigd. Ruim tien jaar had zij niet meer gesolliciteerd.
Ze was enorm gedreven om werk te maken van ander werk. Dat is prachtig. En ook heel belangrijk om succes te kunnen boeken.
Maar in mijn ogen was ze ook geneigd om wat komt kijken bij de baanverwerving te onderschatten. Een cv, een profiel op LinkedIn en een sollicitatiebrief zijn waardevolle instrumenten. Maar ze gaan niet werken, als ze niet zijn ingebed in een strategie.
Een goede voorbereiding op de daadwerkelijke baanverwerving is een belangrijk onderdeel van zo’n strategie.
En die voorbereiding gaat vooraf aan het schrijven van een cv, het opstellen van een profiel voor LinkedIn en het schrijven van een sollicitatiebrief.
Het belang van een beproefde strategie bij baanverwerving
“You Don’t Need Willpower-You Need Strategy” zegt J. T. O’Donnell.
Volgens haar heb je geen wilskracht nodig voor de baanverwerving, maar vooral een beproefde strategie.
Wilskracht heb je volgens haar alleen nodig als je geen beproefd plan hebt. Een beproefd plan bereidt je realistisch voor op wat je te doen staat.
Hanteer je een goede strategie, dan sta jij aan het roer. Jij hebt de beschikking over de juiste informatie, jij kunt het juiste gereedschap hanteren en de juiste hulpbronnen aanboren. Daardoor ben jij in control.
De loopbaanstrategie beschreven in ‘Wat wil ik nu echt?’ is zo’n beproefde strategie
De strategie beschreven in ‘Wat wil ik nu echt?‘ is heel gestructureerd en praktisch.
En reikt je inzichten en gereedschappen aan, om daadwerkelijk zelf aan het roer te staan. Zodat je jouw spel op de arbeidsmarkt kunt spelen en jouw doelen qua werk kunt realiseren.
Voordat je start met de eigenlijke baanverwerving
Wil je daadwerkelijk in het nieuwe jaar van baan veranderen? Of ervoor zorgen dat je gereed bent om stappen te zetten?
Dan geef ik je hier een eerste stap. Die stap gaat over het inzicht krijgen in wat je weet en niet weet over baanverwerving.
Kijk eens of je de volgende vragen kunt beantwoorden:
Vraag 1
Welke problemen kun jij oplossen, waarvoor organisaties goed geld willen betalen?
Vraag 2
Kun jij in een paar zinnen overtuigd en overtuigend over het voetlicht brengen wie jij bent en wat voor werk jij wilt doen?
Vraag 3
Kun je 10 bedrijven in jouw regio noemen die jouw expertise nodig hebben?
Vraag 4
Heb je een helder onderzoeks-/ netwerkplan zodat je contact kunt leggen met op zijn minst vijf mensen uit elk van de organisaties, genoemd bij je antwoord op vraag 3?
Vraag 5
Heb je je cv en je LinkedIn profiel op orde, toegespitst op het werk dat je wilt doen en staan er geen fouten in?
Vraag 6
Ben je goed voorbereid op het voeren van netwerkgesprekken en ben je op stoom voor het criterium gerichte interview?
Vraag 7
Heb je het voeren van gesprekken in het kader van je onderzoek naar voor jou concrete mogelijkheden op de arbeidsmarkt zodanig in de vingers dat je verborgen kansen op een baan boven tafel kunt krijgen? En aanbevelingen kunt krijgen voor baanopeningen waarvoor meer gegadigden zijn?
Kun je niet al deze zeven vragen met een volmondig ‘ja’ beantwoorden?
Dan weet je wat je te doen staat.
Want, zoals O’Donnell aangeeft: “Not having all of these in place is like trying to finish a puzzle when you know pieces are missing – you ‘ll never get it done.”
Een goede strategie is voor het verwerven van een baan onmisbaar. Maar ook al heb je een goede strategie, je redt het niet met de strategie alleen.
Baanverwerving vraagt ook wilskracht. En met een beetje wilskracht, kun je wilskracht trainen. Daarover meer in een volgend artikel.
Wil jij in 2023 daadwerkelijk werk maken van ander werk? En wil je gebruik maken van een beproefde strategie?
Lees ‘Wat wil ik nu echt?‘.
Wil je je vragen aan me voorleggen of met me kennismaken in een oriënterend gesprek?
Bel (0575-544588 / 06-54762865) of e-mail ([email protected]) me gerust voor het maken van een afspraak.
Beste Marlène, hierbij wil ik je mijn complimenten geven voor deze goede en nuttige blog!
Het heeft mij enorm geinspireerd!
Dank daarvoor!
Dank je Monique! ‘Nuttig’ spreekt me erg aan. Onderdeel van mijn missie: ” mensen handreikingen bieden zodat ze kunnen realiseren wat ze voor ogen hebben’. Hartelijke groet, Marlène