Angst voor werkloosheid is een slechte raadgever
Niet door angst voor werkloosheid met de staart tussen de benen, maar met zekerheid de arbeidsmarkt op.
Werkloosheid stijgt onverwacht snel. Zo kopt de NRC van donderdag 18 april.
“De werkloosheid staat op het hoogste punt van de afgelopen dertig jaar. Alleen al de afgelopen maand nam het aantal mensen dat op zoek is naar een baan met 30.000 toe. Daarmee is de werkloosheid nu al hoger dan de raming van het Centraal Planbureau (CPB) voor 2013.”
“Niet alleen het aantal mensen zonder werk neemt toe, ook het tempo waarin ze ontslagen worden is sterk gestegen. In januari en februari kwamen er per maand nog 21.000 werklozen bij, nu is dat de helft meer.”
Ik kan me voorstellen dat je van die cijfers schrikt. Zeker als je zelf op zoek bent naar een baan. Want als de cijfers kloppen, dan gaan de negatieve ontwikkelingen wel heel erg hard.
Maar wat blijkt?
De werkloosheid stijgt vooral door angst voor werkloosheid. De werkloosheid is niet in grote getale gestegen omdat zoveel mensen hun baan zijn kwijt geraakt.
De werkloosheid is gestegen omdat meer mensen op zoek zijn gegaan naar werk. Bijvoorbeeld omdat vrouwen vrezen voor de baan van hun man. De beroepsbevolking is daardoor met 28.000 mensen gegroeid, terwijl deze mensen er nog niet in slaagden om gelijk werk te vinden. 2.000 mensen raakten afgelopen maand werkloos, doordat hun baan verloren ging. Ruim 93% van de genoemde stijging zijn nieuwkomers op de arbeidsmarkt.
Dat steeds meer mensen hun baan verliezen is natuurlijk slecht nieuws. Maar de media schetsen met regelmaat een gekleurd beeld.
Dat boezemt angst in en angst is een slechte raadgever. Ook met betrekking tot loopbaan.
Angst voor werkloosheid beïnvloedt je waarnemen
Wist je dat je waarneming altijd subjectief is? Dat jij betekenis geeft aan wat je hoort of ziet?
Dat je waarneming ook altijd selectief is? En dat jij een keuze maakt wat voor jou de moeite waard is om gezien en of gehoord te worden?
Zo stond er in het NRC van vrijdag 19 april een artikel van twee pagina’s breed, over de stijging van de werkloosheid. Daarbij een interview met een vijfenveertig jarige man, voorheen ‘recruiter’ in de ICT, nu oproepkracht als vuilnisman. Als kop bij het interview ‘Ik pak alles aan, het is niet anders’. Het werken als vuilnisman kan prachtig werk zijn, maar het is de vraag of dat voor de ICT ‘recruiter’ de juiste stap is.
In dezelfde krant een pagina groot artikel over Henk Smit, onder de noemer ‘Tegen de crisis in’. Henk Smit is een voorbeeld van een ondernemer die juist nu durft te investeren. ‘Ik heb gepiekerd, maar dit gaat helemaal goed komen’.
Het is dus maar wat je ziet en wat je leest, bijvoorbeeld in een krant. Zowel een positieve als een negatieve blik kun je voeden.
Ik zie dat ook in sommige groepen op LinkedIn, bijvoorbeeld in de groep Wij zoeken werk. Ik heb daar al eens eerder over geschreven, maar het valt me steeds weer op. Sommigen kunnen heel negatief en zwart kijken naar hun kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Als je veel hebt gesolliciteerd en nul op rekest hebt gekregen, is dat heel begrijpelijk. Want een afwijzing doet pijn.
Maar negativiteit, vaak uit angst om buiten de boot te vallen, komt je baanverwerving niet ten goede.
Door angst voor werkloosheid maak je verkeerde keuzes
Als je je baan dreigt te verliezen geeft dat veel onzekerheid. Dat is zeker het geval als je je baan daadwerkelijk kwijt bent geraakt.
Onderzoek heeft ook aangetoond dat werkloosheid een van de factoren is, waar mensen het meest ongelukkig van worden. Naast uit elkaar gaan en gezondheidsproblemen (Layard, 2005, p. 64).
Niet voor niets zegt men dat baanonzekerheid kan leiden tot bestaansonzekerheid en dus angst.
Misschien herken je dat.
Dat geldt zeker als je identiteit heel sterk wordt bepaald door wie je bent en wat je doet in je werk. Valt je werk dan weg, dan kan het zijn, dat je je afvraagt wie je nu nog bent.
Werk voldoet aan algemeen menselijke behoeften en fijn werk levert een belangrijke bijdrage aan je geluk. In een eerder artikel heb ik daarover geschreven.
Het is dan ook geen wonder, dat je werkloosheid zo kort mogelijk wilt laten duren. En het liefst die situatie wilt voorkomen.
Maar beslissingen vanuit angst leiden eerder tot verkeerde keuzes.
Angst zorgt voor tunnelvisie en laat je kijken met oogkleppen op. Je kunt het vergelijken met een houding van ja-maar. Ook ja-maar beïnvloedt je denken en handelen negatief en ook dan zie je niet alle mogelijkheden die er zijn.
Door angst zie je de zaken niet meer in perspectief. Door je onrust en je onzekerheid heb je onvoldoende overzicht. Met als risico dat je bij het maken van keuzes teveel gericht bent op het moment en de mogelijkheden die zich op dat moment aan je voordoen. Ook al passen ze niet echt.
Laat je niet leiden door angst voor werkloosheid, neem zelf de regie
Niet met de staart tussen de benen, maar met zekerheid de arbeidsmarkt op.
Er zijn misschien niet veel vacatures, maar werk is er wel. Het is de kunst om dat werk boven water te krijgen.
Dat lukt je niet, als je angstig afwacht of er iets op jouw pad komt. Dat lukt je wel, als je vol zelfvertrouwen, zelfbewust en doelgericht erop af gaat. En heel cruciaal, als je gebruik maakt van een beproefde strategie.
Dan zijn er volop kansen. Gerekend vanaf 2010 heeft 90% van mijn outplacementklanten een baan verworven. Sommigen lukte dat binnen een paar maanden. Voor anderen kostte dat wat meer tijd. Maar 5 tot 6 maanden blijkt een reële termijn.
Bij die termijn spelen jouw achtergrond aan opleiding en werkervaring een belangrijke rol, evenals jouw motivatie, beschikbare tijd, energie en uitstraling.
Wil je een beproefde strategie leren die jou helpt om jouw baan te creëren?
Schrijf je in voor de driedaagse training ‘Bouw je ideale loopbaan’.
Wil je met mijn hulp een baan verwerven die matcht met jouw kwaliteiten en met de bijdrage die jij wilt leveren met het werk dat je doet?
Bel (0575-544588 / 06 54762865) of e-mail ([email protected]) me voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!