Vijf manieren om netwerken voor jou te laten werken
Netwerken is dé manier om aan een baan te komen. In een eerder artikel gaf ik dat al aan.
Maar netwerken om aan een baan te komen, is iets anders dan koffieochtenden aflopen of recepties, borrels. En daar vertellen dat je op zoek bent naar een (andere) baan. En dan maar hopen dat er iemand in het gezelschap is, die jou een baan in de schoot kan werpen.
Wat werkt dan wel, vraag je je misschien af.
In mijn artikel geef ik je vijf manieren waarop je netwerken voor jou kunt laten werken. En als je ze met elkaar combineert, dan vergroot je gegarandeerd je kansen op succes.
1. Ga niet alleen steeds naar dezelfde plaatsen met steeds dezelfde mensen
Breid je netwerken en je lijst met contacten uit. Laat je cirkel groeien, vergroot je invloed.
Word niet alleen lid van netwerken van werkzoekenden, zoals de Broekriem of regionale netwerken van werkzoekenden zoals bijvoorbeeld de netwerkgroep Van Netwerk naar Werk Oost-Gelre.
Breid je netwerk uit met mensen die actief zijn in jouw vakgebied, jouw werkveld of het werkveld waarin jij graag wilt werken.
Vergeet ook niet de mensen die je al kent en die voor jou van betekenis kunnen zijn, omdat ze jou weer in contact kunnen brengen met anderen.
Mogelijkheden en kansen liggen vaak dichterbij dan je denkt. Het is de kunst om je kansen te zien.
Laatst zei iemand tegen mij “maar jij hebt de ogen van een boswachter”. Maar ik weet zeker dat ook jij die manier van kijken kunt ontwikkelen. Als je maar een helder beeld hebt van het werk dat je zoekt.
2. Ken je boodschap
Het heeft geen zin om je c.v. rond te strooien.
Weet voor welke problemen van werkgevers of opdrachtgevers jij de oplossing bent.
Schets een helder beeld van het werk dat jij wilt doen en waarnaar je dus op zoek bent. Niet alleen zul je het dan ook zelf eerder zien, als het op je pad komt. Ook anderen kunnen dan gericht voor jou mee gaan kijken en luisteren. En zullen je tippen als ze iets zien of horen dat past in het beeld dat jij hen hebt geschetst.
3. Doe wat je zegt te zullen doen
Houd je aan afspraken. Geen woorden, maar daden.
Zeker bij netwerken is dat belangrijker dan ooit.
Als jij met iemand afspreekt om je c.v. te mailen, doe dat dan op korte termijn. Als je aanbiedt om een connectie te maken voor iemand, doe dat dan. En als iemand voor jou een connectie gemaakt heeft, pak dat dan op en maak er werk van.
Als je een afspraak hebt met iemand voor een ontmoeting, zorg dan dat je op tijd bent. En als je gevraagd hebt om een half uurtje, blijf dan geen uur of anderhalf uur plakken. Tenzij natuurlijk je gesprekspartner je daartoe expliciet uitnodigt.
4. Zorg dat je in de picture blijft
Het is raadzaam om mensen uit je netwerk op de hoogte houden van de voortgang van je onderzoeksproces. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld LinkedIn, Facebook, Twitter.
Vind daarbij wat betreft de frequentie een goede modus. Pas op dat je je connecties niet overvraagt of lastig valt met een veelheid aan berichten.
Heb je met iemand een netwerkgesprek gevoerd, vraag dan of die het op prijs stelt als je hem of haar op de hoogte houdt van ontwikkelingen in jouw zoekproces. En vergeet zeker niet om te vragen of je hem of haar nog een keer mag contacten als je gevorderd bent in de richting van je doel.
5. Wees jezelf
Netwerken is vooral mensen ontmoeten.
Wees jezelf en laat jezelf zien als persoon. Het gaat bij netwerken niet alleen om het leren kennen van nieuwe mensen. Het is ook belangrijk dat die mensen jou mogen, jou aardig vinden en dat ze vertrouwen in je hebben. In sales termen heeft men het dan over de know, like en trust factor.
Zorg ervoor dat mensen je willen leren kennen. Dat ze je mógen. En als jij authentiek bent in relatie tot hen, dan volgt de trust factor meestal vanzelf.
Wil je meer lezen over de kracht van authenticiteit bij de baanverwerving? Lees een van mijn eerdere artikelen er nog eens op na.
Pas overigens op dat je niet hele verhalen gaat vertellen over je persoonlijke en privéleven. Daar zit je gesprekspartner, als het goed is, niet op te wachten.
Netwerken gaat over contact maken. Zoeken en vinden van iets gemeenschappelijks. Passie, interesse en ervaring delen. En vanuit die gemeenschappelijkheid elkaar iets gunnen en voor elkaar van betekenis willen zijn. Dan kan netwerken voor jou gaan werken en jou helpen om aan dé baan te komen.
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij netwerken? Misschien ook wel omdat je nog geen helder beeld hebt van het werk dat optimaal bij je past?
Graag maak ik tijd voor je vrij voor een vrijblijvend oriënterend gesprek.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!