Risicofactoren voor een succesvolle loopbaan die je gemakkelijk over het hoofd ziet

Risicofactoren voor een succesvolle loopbaan die je gemakkelijk over het hoofd ziet

Hoe je bedreigingen voor een succesvolle loopbaan omzet in kansen

 

Het zal je maar gebeuren.

Je werkt heel hard om je collega’s te ondersteunen. En jouw bijdrage te leveren aan het project. Steevast ben je een paar avonden in de week op je werk. Soms zelfs tot een uur of elf.

Je zet je volledig in. Zelfs meer dan dat. Toch vindt je leidinggevende dat je wat meer initiatief mag tonen. En ook wat proactiever mag zijn.

Kennelijk wordt jouw inzet onvoldoende gezien. In elk geval wordt je inzet onvoldoende op waarde geschat.

Mogelijk ben je daar zelf debet aan. Zonder dat je er overigens erg in hebt, want je ziet een aantal risicofactoren voor een succesvolle loopbaan gemakkelijk over het hoofd.

Ze hebben deels te maken met onzichtbaarheid. Daarnaast hebben ze ook te maken met zelf onvoldoende de verantwoordelijkheid pakken en gebrek aan proactiviteit.

 

risicofactoren voor succesvolle loopbaan

 

Bedreigingen voor een succesvolle loopbaan die het meest over het hoofd worden gezien

 

Onlangs las ik een artikel over de 8 bedreigingen voor een succesvolle loopbaan die het meest over het hoofd worden gezien.

Zo zou je je leidinggevende geen privé informatie toe moeten vertrouwen. Want wie weet, misschien wordt die informatie in een later stadium tegen je gebruikt.

Ook zou je niet te vriendschappelijk om moeten gaan met collega’s. Want mogelijk zijn ze je concurrenten, in de strijd om een succesvolle loopbaan.

Dat kan zo zijn. Maar om nu elke leidinggevende en elke collega te gaan wantrouwen? Dat gaat mij te ver.

Een aantal andere punten die genoemd worden in het artikel, snijden zeker hout. Daarom wil ik ze graag met je delen.

 

Te veel uren werken kan een bedreiging zijn voor een succesvolle loopbaan

 

Hoezo? Vraag je je misschien af. Ik zet me dan toch voor de volle 100% in? Zelfs meer dan dat?

Maar wist je, dat veel uren aan je werk besteden, ook wel eens negatief kan worden uitgelegd?

Dat men bijvoorbeeld de interpretatie maakt, dat jij kennelijk meer uren nodig hebt dan je collega’s? Dat je misschien zelfs inefficiënt werkt? Of anderszins meer tijd nodig hebt om naar behoren invulling te geven aan jouw takenpakket?

Het is bovendien goed om je te realiseren dat alleen hard werken je kansen op promotie niet vergroot.

Wil je in beeld zijn voor promotie, dan is daar meer voor nodig.

Lever jij met jouw werk bijvoorbeeld een zichtbare bijdrage aan het realiseren van de doelstellingen van de organisatie? Doe je dat op een efficiënte en effectieve manier?

 

 

Naamloos blijven en figuurlijk geen gezicht hebben, is een bedreiging voor een succesvolle loopbaan

 

Je zult nooit vooruitkomen in een baan als men je niet kent. En als men geen gezicht heeft bij jouw naam.

Het hoeft dan nog niet eens te gaan over het maken van promotie. Het kan zelfs zijn, dat je bij een reorganisatie min of meer over het hoofd wordt gezien. Als jij je niet meldt en niet met een eigen voorstel komt, dan zijn anderen jou mogelijk voor. Met als resultaat dat er voor jou misschien geen functie meer is weggelegd.

Investeer daarom in je zichtbaarheid. Investeer in je interne netwerk. En laat horen voor welke problemen jij met name de oplossing bent.

 

 

Jij doet het werk, terwijl anderen met de eer gaan strijken

 

Anderen verwerven de credits voor jouw werk. Die anderen kunnen collega’s zijn, maar bijvoorbeeld ook je leidinggevende.

Zorg ervoor, dat zichtbaar is wat jouw aandeel is in een project. Of wat jouw rol is in wat je doet.

Dat betekent overigens niet, dat je overal je naam onder moet plakken en dat je moet gaan lopen roepen wat jij allemaal doet. Houd het professioneel.

 

 

Te lang blijven in dezelfde baan is ook een risicofactor voor een succesvolle loopbaan

 

Als je té lang in een en dezelfde baan blijft hangen, dan kan dat een risico zijn. Bij té lang, denk ik dan aan een periode van meer dan vijf jaar.

Blijf je te lang hangen, dan loop je het risico dat je professionele gezichtsveld verengt. Je vergroeit als het ware met de manier van werken in jouw organisatie. En het is maar zeer de vraag of die manier van werken correspondeert met de ontwikkelingen daarbuiten.

Zo herinner ik me een coachklant die dertien jaar als softwareontwikkelaar werkte bij een en hetzelfde bedrijf. In al die jaren had hij nauwelijks nog opleidingen gevolgd. Door een reorganisatie werd zijn contract beëindigd.

Stel je eens voor, daar sta je dan. Zonder up-to-date kennis en zonder kennis van je mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Het is dan niet gemakkelijk om elders aan passend werk te komen.

Teveel zekerheid in een baan is ongezond. Van tijd tot tijd veranderen van baan kan heel heilzaam zijn.

Het stimuleert je om te investeren in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. En ervoor te zorgen dat je interessant blijft voor werkgevers.

Bovendien dwingt vaker van baan veranderen je om de ontwikkelingen in je vakgebied en op de arbeidsmarkt te volgen. Zodat je daar, met wat jij te bieden hebt, op in kunt spelen.

 

 

Je skills laten versloffen

 

Misschien denk je, dat zal mij niet gebeuren en doe je er alles aan om ontwikkelingen bij te houden.

Dat is niet voor iedereen het geval.

Er zijn veel vakgebieden waar kennis en vaardigheden snel verouderd zijn. Niet voor niets moet je je dan blijven scholen om gekwalificeerd te zijn voor je functie.

Bijvoorbeeld als ICT’er een jaar of vier geen opleidingen volgen, is niet slim. En een risico voor een succesvolle loopbaan.

Dat je werkgever niet in training en opleiding wil investeren, is in mijn ogen daarbij geen excuus. Jijzelf bent in de eerste plaats verantwoordelijk voor jouw duurzame inzetbaarheid.

 

 

Wil je succesvol zijn in je loopbaan?

Neem zelf het stuur in handen en laat je zien en horen.

Vind je dat moeilijk?

Bijvoorbeeld omdat je geen helder zicht hebt op wat je te bieden hebt en wat je wilt? Of omdat je niet weet hoe je je kwaliteiten kunt vermarkten?

Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *