Waarom het goed is om vaker naar buiten te kijken
Een manier van denken en concrete tips om arbeidsmarktfit te blijven
De economie trekt aan. De arbeidsmarkt ontwikkelt zich positief.
Wist je dat we afgelopen jaar de sterkste daling van de werkloosheid hadden in 10 jaar? En dat die daling ook geldt voor langdurige werkloosheid en voor 55-plussers?
Het is mooi om te zien hoe de werkgelegenheid blijft groeien en in vrijwel alle beroepsgroepen.
Maar dat betekent nog niet, dat je als werknemer op je lauweren kunt gaan rusten. En niet hoeft te investeren in je loopbaan. Integendeel, want niets is zo veranderlijk als de vraag op de arbeidsmarkt.
Misschien heb je dat zelf al gemerkt.
Het is belangrijk om als werknemer je ogen en oren goed open te houden en vaker naar buiten te kijken. Zodat je inzicht krijgt in ontwikkelingen en daarmee samenhangende kansrijke functies. Niet alleen buiten, maar ook in je eigen organisatie.
Zodat je daarop kunt anticiperen, daardoor wendbaar bent en voorkomt dat je afhankelijk wordt van je huidige werkgever.
Het is goed om als werknemer vaker naar buiten te kijken, want niets is zo veranderlijk als de arbeidsmarkt
Er is sprake van een zekere tegenstrijdigheid op de arbeidsmarkt. Er is veel vraag, maar er komen ook veel functies te vervallen. De vraag verandert.
Wist je bijvoorbeeld dat ING en de Rabobank in 2016 hoorden bij de top five van de organisaties met de meeste vacatures? Samen met ASML, Deloitte en Philips?
En dat aan de andere kant bijvoorbeeld bij de Rabobank duizenden mensen ontslagen worden? En dat deze ontwikkeling zich ook bij ING voordoet?
Dat lijkt heel tegenstrijdig. Maar dat is het niet.
Net als bijvoorbeeld bij ING neemt de Rabobank de organisatie op de schop door de snel gegroeide digitalisering van de dienstverlening. Daarbij gaan veel banen verloren, juist bij ondersteunende diensten.
Aan de andere kant is er door de transformatie van de organisatie nu vraag naar een ander type medewerkers, dat men kennelijk onvoldoende in huis heeft. Vandaar de vele vacatures.
En ook al blijven functies bestaan, dan nog zijn functies aan verandering onderhevig.
Zo kan het zijn dat je door een reorganisatie naar je huidige functie moet solliciteren. En dan bijvoorbeeld door de nieuw geformuleerde functie-eisen niet geschikt bevonden wordt. Terwijl je al jaren dat werk naar behoren doet.
Ook dat lijkt tegenstrijdig. Maar dat is het niet, hoe moeilijk het ook voor je kan zijn als het jou betreft.
Functies ontwikkelen zich en daardoor veranderen de eisen. Als jij je onvoldoende ontwikkelt in jouw functie, dan kan het zijn dat je de aansluiting mist. En bij een herschikking van functies je huidige functie aan je neus voorbij ziet gaan.
Het is goed om als werknemer vaker naar buiten te kijken, want niets is zo veranderlijk als het sollicitatieproces
Heb je vijf of tien jaar niet gesolliciteerd, dan is het schrikken als je werk moet maken van ander werk.
Zo mailde iemand mij onlangs:
“Ik heb net angst voor werkloosheid is een slechte raadgever gelezen.
Nu ben ik sinds 1 november 2016 werkloos en krijg de ene na de andere afwijzing. Ik krijg het dan ook Spaans benauwd van de gedachten dat dit te lang gaat duren. Ik ben 45 jaar en over deze leeftijd wordt geschreven dat de werkloosheid het hoogst is. Ik weet even niet meer hoe ik het aan moet pakken. Misschien dat jij mij daarbij kunt helpen?”
En ja, ik kan me goed voorstellen dat je schrikt als je steeds een afwijzing krijgt. En als je doordat je onvoldoende naar buiten gekeken hebt, ook niet weet hoe je je werk-vind-proces anders aan kunt pakken dan alleen maar door traditioneel solliciteren.
Niet alleen de arbeidsmarkt, maar ook het werk-vind-proces is sterk aan verandering onderhevig.
Zo is het bijvoorbeeld nog maar de vraag hoe lang de motivatiebrief en het cv bij reageren op vacatures nog een rol blijven spelen. En ook hoe de functie van recruter zich ontwikkelt en of die überhaupt blijft bestaan.
Het ziet ernaar uit dat er steeds meer via via geworven wordt. Naast de inzet van instrumenten als LinkedIn en Social Media.
Het is dus goed om als werknemer vaker naar buiten te kijken, zodat je bijblijft en als nieuw-werk-vinder weet wat er van je wordt gevraagd.
Door als werknemer vaker naar buiten te kijken kun je toetsen hoe arbeidsmarktfit je bent
Door vaker naar buiten te kijken blijf je op de hoogte van waar vraag naar is op de arbeidsmarkt.
Spiegel dat positief kritisch naar jezelf.
Door te spiegelen krijg je een beeld van hoe arbeidsmarktfit je bent.
Zie het als een loopbaan APK, maar dan in een iets ruimere betekenis dan vaak gebruikt.
Het gaat er niet alleen om dat je voor jezelf helder krijgt of je huidige functie nog matcht met wie jij bent en het werk dat jij wilt doen.
Net als bij de APK voor je auto is het misschien ook tijd om iets te repareren of te ontwikkelen. Wil je goed door de keuring komen en dus nog even mee kunnen in je huidige functie. Mede gezien de ontwikkelingen daarin en de bredere ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
Vraag je af wat er nodig is om een eventueel gat tussen jouw ontwikkeling en de gevraagde ontwikkeling te dichten. En ga daarmee aan het werk.
Tips om arbeidsmarktfit te blijven
Wil je arbeidsmarktfit blijven?
Ik geef je vijf tips:
1. Ben je ervan bewust dat de wereld groter is dan je huidige functie en de organisatie waar je nu werkt
Laat de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Richt je focus ook heel bewust op buiten. Vraag je af waar voor jou kansen liggen en welke andere functies bij jou zouden kunnen passen en interessant voor je kunnen zijn.
2. Laat je niet leiden door de waan van de dag, maar kijk vooruit naar de toekomst
Ga niet afwachten tot de noodzaak er is om je koers bij te stellen. Houd ontwikkelingen bij en anticipeer daarop, bijvoorbeeld door het volgen van gerichte opleidingen.
3. Bereid je voor op veranderingen, in plaats van erop te reageren
Weest veranderbereid. En durf zekerheid los te laten. Vind zekerheid in jezelf. Zorg ervoor dat je wendbaar bent en flexibel kunt inspelen op ontwikkelingen.
4. Zorg dat je een plan B hebt: What if …..
En dus niet afhankelijk bent van je werkgever of de enige mogelijkheid die je geboden wordt.
5. Neem zelf de regie
Denk niet, het zal mijn tijd wel duren. Pak zelf de regie en kom in beweging. Vraag je af wat je daarvoor nodig hebt. En ga ervoor.
Heb je het gevoel dat je het fundament, de kennis, inzichten of vaardigheden mist om zaken naar je hand te kunnen zetten?
Neem gerust contact met me op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!