De twee meest voorkomende fouten die iedereen maakt bij selectiegesprekken
Hoe je door een goede voorbereiding die fouten vermijdt
De twee meest voorkomende fouten die iedereen maakt bij selectiegesprekken; ze kwamen onlangs op mijn pad.
Iedereen lijkt me wat veel gezegd. Want als je je goed voorbereidt op een selectiegesprek, dan hoef je die fouten niet te maken.
Maar ben je niet goed voorbereid, dan kan ik me heel goed voorstellen dat je die fouten makkelijk maakt.
Dat je geneigd bent je afhankelijk op te stellen in een selectiegesprek en braaf de vragen beantwoordt die je worden voorgelegd, waardoor er geen dialoog op gang komt.
En dat je met de mond vol tanden zit als jou naar voorbeelden wordt gevraagd, waaruit blijkt dat je bepaalde kwaliteiten hebt.
Dat zijn kennelijk de twee meest voorkomende fouten die iedereen maakt bij selectiegesprekken.
Bij iedereen denk ik dan aan iedereen die zich niet goed voorbereidt op selectiegesprekken.
Doe je dat wel, dan hoor je mijns inziens dus niet bij iedereen. Dat is des te meer een reden om je goed voor te bereiden en je te onderscheiden van de andere kandidaten.
Dan is de slag om een mooie baan al half gewonnen. In mijn artikel help ik je op weg.
Wees je bewust van wat je te bieden hebt op de arbeidsmarkt
Realiseer je dat een potentiële werkgever blij mag zijn als hij jou binnen kan halen.
Als jij voor hem wilt werken en een bijdrage wilt leveren aan het succes van zijn bedrijf. Zeker nu de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt in een aantal sectoren, zoals de ICT en bouw en bij enkele beroepsgroepen, zoals verpleegkundigen en nu ook piloten.
Je zult merken dat die mindset, je bewust zijn van wat je te bieden hebt, jou sterkt in jouw positionering. Het heeft bijvoorbeeld invloed op de manier waarop jij binnenkomt. Maar ook op jouw aankijkgedrag, jouw manier van handen schudden en de manier waarop jij je bij jouw gesprekspartners introduceert.
Zelfs de manier waarop je, indien van toepassing, jouw positie aan de gesprekstafel bepaalt en jouw stoel inneemt, wordt gekleurd door de mindset waarmee jij het gesprek en je gesprekspartners tegemoet treedt.
Bereid je goed voor op een selectiegesprek
Een goede voorbereiding is meer dan het halve werk.
Heb je je goed voorbereid op het selectiegesprek, dan heb je niet alleen het gevoel van kom maar op met je vragen; je straalt het ook uit.
Overigens zonder zelfgenoegzaam te zijn. Want wek je die indruk wel, dan werkt zelfverzekerdheid eerder tegen je, dan dat het in je voordeel werkt.
Ben je goed voorbereid op het selectiegesprek, dan ben je er klaar voor om als volwaardig gesprekspartner het gesprek aan te gaan. En daardoor zal het je lukken het selectiegesprek om te buigen naar een dialoog.
Lijkt je dat nog te mooi om waar te zijn en kun je daarvoor nog wat tips gebruiken?
In een vorig artikel gaf ik een dozijn tips om ontspannen het selectiegesprek in te gaan en het selectiegesprek ontspannen te laten verlopen.
Hoe je je goed voorbereidt op het criteriumgerichte interview
Het criteriumgerichte interview is een interviewtechniek die in selectiegesprekken nog vaak wordt gebruikt.
Ook al denkt men dat het klassieke 1-op-1-sollicitatiegesprek in veel organisaties zijn langste tijd heeft gehad.
Het is dan ook wijs om je daarop goed voor te bereiden.
Door jouw goede voorbereiding op het criteriumgerichte interview kun je elk gesprek naar je hand zetten.
Ook al gebruikt men het niet in zuivere vorm als selectiegesprek.
Je zult makkelijker een gesprek kunnen sturen in de richting die jij voor ogen hebt om je te profileren voor de vacante functie. Of los van een vacature, het werk dat jij wilt doen.
Een stappenplan om je terdege voor te bereiden op het criteriumgerichte interview
En daarmee een van de twee meest voorkomende fouten die iedereen maakt bij selectiegesprekken te voorkomen.
Stap 1: Analyseer de vacature
- Vorm je een concreet beeld van de functie. Lees de functie-inhoud, de verantwoordelijkheden en indien vermeld de functie-eisen.
- Visualiseer de functie en zie voor je wat je zoal doet, wat er op je pad komt en waar je mee wordt geconfronteerd.
- Kom je zaken op het spoor die niet duidelijk zijn en waarover je meer informatie moet vragen om duidelijk te krijgen of de functie bij je past, achterhaal die informatie.
- Zet vervolgens op een rij wat je moet kennen, kunnen en wat voor iemand je moet zijn om de functie naar behoren uit te oefenen. Maak daar een inventarisatie van.
Stap 2: Leg de functie-eisen naast jouw competentieprofiel
- Welke competenties uit jouw competentieprofiel zijn van waarde voor de beschreven functie?
- Sterker nog, wat zijn kritieke succesfactoren?
- Wat zijn jouw USP’s (unieke verkooppunten) voor de vacante functie? Wat maakt jou met name geschikt en waardoor onderscheid jij je van anderen?
- Leg dat voor jezelf vast, zodat je het ook weer terug kunt vinden.
Stap 3: Verzamel bewijsmateriaal voor de competenties die je in stap 2 op een rij hebt gezet
- Zet voor elke relevante competentie drie voorbeelden op een rij waaruit blijkt dat je betreffende competentie hebt.
- Lukt het je niet om drie voorbeelden te benoemen, vraag je dan af of het wel echt een competentie van je is.
- Beschrijf voor elk voorbeeld de Situatie, jouw Taak, jouw Aanpak, het Resultaat en hoe je terugkijkt op hoe je de taak aangepakt hebt (Reflectie).
- Zorg dat je zoveel mogelijk concrete, toetsbare resultaten kunt benoemen. Kun je dat niet, benoem dan intersubjectieve of zo nodig subjectieve resultaten.
- Realiseer je daarbij dat objectieve resultaten het meeste gewicht in de schaal leggen, want een potentiële werk- of opdrachtgever is niet alleen geïnteresseerd in jouw kwaliteiten (competenties), maar vooral ook in wat de inzet van jouw kwaliteiten hem oplevert.
Je kunt in een selectiegesprek meer naar je hand zetten dan je zelf denkt
Bijvoorbeeld door in het gesprek over jouw kwaliteiten spontaan aan te geven dat je hen een voorbeeld kunt geven waaruit betreffende kwaliteit blijkt.
Daardoor kun je het gesprek sturen, wetende welke kwaliteiten je nog meer laat zien in jouw voorbeeld en hoe je kunt scoren met het behaalde resultaat.
Kortom
De twee meest voorkomende fouten die iedereen maakt bij selectiegesprekken hoef jij niet te maken.
Bereid je selectiegesprek goed voor en onderscheid je daardoor van de andere kandidaten. Dan is de slag om een mooie baan al half gewonnen
Heb jij nog geen helder beeld van wat jij een werkgever te bieden hebt?
Vind je het moeilijk om je overtuigend te profileren, vooral ook omdat je het lastig vindt om voorbeelden te noemen waaruit jouw expertise blijkt?
Bel (0575-544588/ 06-54762865) of e-mail ([email protected]) me gerust voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!