Een actieplan met concrete doelen om je missie te realiseren
Hoe je de vertaalslag maakt van je persoonlijke missie naar SMART doelen en een concreet actieplan
Het is zeer zeker een winstpunt als je je persoonlijke missie helder hebt. Maar alleen een helder beeld van wat je wilt in je leven, is meestal niet genoeg om je levensdoelen ook te bereiken. Als je je missie daadwerkelijk wilt realiseren, dan is het zaak om je missie te vertalen naar een actieplan.
In het actieplan omschrijf je wat je concreet gaat doen om je missie te realiseren. Je geeft aan, welke stappen je achtereenvolgens gaat zetten.
Als je de opdrachten uit mijn vorige artikel hebt uitgevoerd, dan heb je vast ervaren wat belangrijk voor je is en waarvan ‘jouw vuurtje gaat branden’.
Misschien heb je de informatie uit de opdrachten ook al geëvalueerd en geanalyseerd.
Heb je dat nog niet gedaan? Wellicht is het een idee om een ander artikel er nog eens bij te pakken.
Heb je je persoonlijke missie al geformuleerd? Dan ben je helemaal gereed voor de volgende stap.
In dit artikel geef ik je handreikingen voor het maken van een actieplan, zodat jij jouw missie daadwerkelijk kunt realiseren.
1. Herlees je missie en vraag je af of die zo klopt voor jou
Zo niet, pas de formulering aan. Het is belangrijk dat die past bij jou.
Overigens is je missie ook een document dat groeit. Ben je nog niet helemaal tevreden met je missie? Gun jezelf de tijd om gaandeweg zaken bij te stellen of aan te vullen.
Ter inspiratie geef ik je nog een voorbeeld van een van mijn coachklanten:
‘Ik ben rechtvaardig en ethisch en ik ga om met mensen die dat ook zijn, ik ben er voor mijn vrouw, mijn kinderen en mijn familie, vooral op beslissende momenten ben ik er fysiek bij, met mijn vrienden bouw ik de relaties verder uit door ze te blijven ontmoeten en ervaringen uit te wisselen, ik ervaar spanning en sensatie in de dingen die ik doe in mijn werk en daarbuiten, ik ga uitdagingen aan, in mijn werk doe ik inspirerende dingen, ik gebruik mijn talenten en ik ben slim bezig, in mijn werk is het zelf initiatief nemen in balans met initiatieven van anderen, met mijn inkomen zorg ik voor een goede financiële situatie voor mijn gezin, naast mijn werk geniet ik met regelmaat van culturele activiteiten zoals film, cabaret, het bezoeken van musea, ik maak reizen en geniet van het lezen van boeken, ik sport voor mijn fysieke gezondheid en voor contact met anderen, ook houd ik mijn lichaam in goede conditie door gezonde voeding, alert te reageren als er fysieke problemen zijn en rust te nemen als het nodig is.’
2. Bepaal welke delen van je missie nu de meeste aandacht vragen
Dat helpt je om keuzes te maken op basis van prioriteiten en te komen tot een concreet actieplan.
Ik herinner me een van de deelnemers aan de training ‘Bouw je ideale loopbaan’.
Toen hij zijn missie uitgeschreven had, ging hij met markers aan de gang.
Groen werden de passages uit zijn missie, waarvoor in zijn ogen op dat moment niet direct actie nodig was.
Oranje werden de zinsdelen die oplettendheid en alertheid vroegen.
Rood was de kleur voor zaken, waarvoor op korte termijn actie nodig was. Om wat voor reden dan ook, was zijn leven op dat terrein anders dan geformuleerd in zijn missie.
3. Beschrijf wat je concreet gaat doen om je doelen te bereiken
Wat je gaat doen beschrijf je in je actieplan.
Wellicht is de SMART-formule je bekend. Heb je hem niet meer helemaal scherp? Ik geef je nog even de woorden bij de letters: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.
Een andere formule die goed werkt is SPEER. Die formule is misschien iets minder bekend. De letters van SPEER staan voor: Specifiek, Positief, Eigen controle, Ecologie (de rol van de omgeving) en Realistisch.
Ik geef je hiervan een voorbeeld:
Twee maal per week fitness bij Perfect Body (Specifiek en Positief). Volgens het rooster van Perfect Body (E=ecologie) op dinsdag en vrijdag van 7.30 uur tot 9.00 uur (Specifiek). Mijn werkafspraken beginnen op die dagen niet voor 10.30 uur (E=eigen controle). Doordat ik als zelfstandig ondernemer zelf mijn tijd in kan delen, is het doel ook Realistisch.
SPEER spreekt mij erg aan. Vooral omdat je expliciet aandacht geeft aan het positieve. Bovendien kun je je omgeving (de ecologie), bijvoorbeeld je collega of je partner, bewust inschakelen bij het realiseren van je doelen.
Zij kunnen je helpen om je te houden aan je actieplan. Al is het maar, dat ze je wijzen op de afspraak met jezelf om bijvoorbeeld bewust pauze te nemen op je werk of twee maal per week te gaan sporten.
4. Realiseer je dat een actie uit je actieplan het karakter kan krijgen van een stappenplan
Lang niet alle doelen zijn met één actie te realiseren. Integendeel, soms moet je heel wat stappen zetten, die uiteindelijk leiden tot jouw doel.
Ook met betrekking tot werk kan dat het geval zijn. Zo kan een bepaalde functie een instrument zijn, om uiteindelijk te realiseren wat je voor ogen hebt. Of kan het oppakken van een bepaalde studie voorafgaan aan het daadwerkelijk realiseren van je doel.
Zo startte Jacobiene bijvoorbeeld met de studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, naast haar vrijwilligerswerk bij het Hospice. Zodat ze op termijn haar doel ‘casemanager worden’, kon realiseren.
Vind jij het moeilijk om een goed beeld te krijgen van wat wezenlijk belangrijk voor je is?
Weet je wel wat je wilt, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het realiseren van je doelen?
Bel (0575-544588) of e-mail ([email protected]) me voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!