Hoe je de balans terugvindt in privéleven en werk

Tips voor het vinden van een evenwicht tussen inspanning en ontspanning 

 

Het vinden van een balans tussen inspanning en ontspanning is cruciaal voor je welzijn en je productiviteit. 

Net als bij fietsen is balans nodig om vooruit te komen, maar ook om niet om te vallen. Heb je chronische stress, dan raak je uit balans. Je komt niet meer vooruit, dreigt om te vallen of bent figuurlijk al omgevallen. 

Misschien heb je daar ervaring mee. En voel je de lichamelijke en psychische reactie op een noodzaak tot verandering. 

Maar hoe vind je de balans weer terug in je leven?

 

Hoe je de balans terugvindt in privéleven en werk

 

Stress als lichamelijke en psychische reactie op bezig zijn met activiteiten waarvan je niet gelukkig wordt

 

Bij activiteiten waarvan je niet gelukkig wordt denk ik aan activiteiten die niet matchen met jouw kwaliteiten of waar jij geen voldoening van krijgt. 

Bij de mismatch met je kwaliteiten denk ik aan activiteiten waarin je je kwaliteiten niet kwijt kunt, je niet aan je trekken komt en het risico loopt op een bore-out. Of aan activiteiten waarin te hoge eisen aan je worden gesteld met als risico een burn-out

Overigens maakt het als er hoge eisen worden gesteld aan je werk, heel wat uit in hoeverre je omgeving ondersteunend is. Vooral als je je flink uitgedaagd voelt en je je moet stretchen.

In een van mijn vorige artikelen kun je nog eens nalezen hoe je niet zo gauw zult opbranden in je werk als er een balans is tussen taakeisen of stressoren en wat Bakker hulpbronnen noemt. Bakker is hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hulpbronnen helpen je namelijk om het ongewenste effect van taakeisen of stressoren op te vangen.

Overigens kan het ook zijn dat stress niet zozeer veroorzaakt wordt door activiteiten waarvan je niet gelukkig wordt, maar door een omgeving die stressvol voor je is. Dat doet me denken aan een van mijn coachklanten, gediagnosticeerd als autistisch, die helemaal gek werd van de radio die de hele dag aanstond op zijn werkplek. 

 

Tips voor het vinden van balans tussen inspanning en ontspanning


Voorkomen van disbalans is beter dan ervan genezen. Maar ben je de balans in je werk of in je privéleven kwijt of tussen je werk en je privéleven, dan kunnen onderstaande tips je helpen om weer balans te creëren.

 

  1. Gebruik time-blocking om specifieke periodes van de dag toe te wijzen aan bepaalde taken. Dat helpt bij het creëren van structuur en zorgt ervoor dat er voldoende tijd wordt besteed aan zowel werk als ontspanning.
  2. Wees realistisch bij het stellen van doelen. Dat geldt zowel voor de korte als de lange termijn. Overweeg de tijd en inspanning die nodig zijn voor elk doel en vermijd overbelasting. En wees realistisch, want misschien overkomt het ook jou, dat je de tijdsinvestering voor een klus te rooskleurig inschat en dat die je in werkelijkheid meer tijd kost dan je dacht. 
  3. Ontwikkel de vaardigheid om taken te delegeren. Het is niet nodig om alles zelf te doen. Delegeer taken die anderen kunnen overnemen, zodat je je kunt richten op wat echt belangrijk is.
  4. Evalueer en pas aan. Regelmatige evaluatie is essentieel. Kijk naar je planning en activiteiten en evalueer of je het beoogde evenwicht hebt bereikt. Pas je aanpak aan, als dat nodig is.
  5. Neem regelmatig een digitale detox. Zet meldingen uit, beperk de tijd op sociale media en verminder het gebruik van elektronische apparaten buiten werktijden. Dit bevordert mentale rust.
  6. Vind manieren om creativiteit te integreren in zowel werk als ontspanning. Creatieve activiteiten kunnen een uitlaatklep bieden en helpen bij het verminderen van stress.
  7. Zie leren als een voortdurend proces. Blijf jezelf ontwikkelen en zoek naar manieren om je vaardigheden uit te breiden. Dit kan zowel in professionele als persoonlijke contexten gebeuren.
  8. Gebruik technologie op een positieve manier. Er zijn apps en tools die kunnen helpen bij timemanagement, ontspanning en mindfulness. Probeer eens een van deze hulpmiddelen om je leven beter te organiseren of te ontspannen.
  9. Betrek anderen bij je doelen en uitdagingen. Bespreek je doelen en uitdagingen met collega’s, vrienden of familie. Ze kunnen waardevol advies geven en helpen bij het houden van een realistisch perspectief.
  10. Plan je weekends zorgvuldig om zowel rust als plezier te integreren. Reserveer tijd voor sociale activiteiten, hobby’s en ontspanning, naast eventuele verplichtingen.
  11. Maak zelfzorg een prioriteit. Denk daarbij niet alleen denken aan fysieke gezondheid, maar ook aan mentaal en emotioneel welzijn. Plan regelmatig momenten voor ontspanning en reflectie.
  12. Definieer duidelijke grenzen tussen werk en privé. Probeer werk gerelateerde activiteiten buiten werktijd te minimaliseren en besteed aandacht aan je persoonlijke leven.

 

Tot slot

 

Het vinden van een evenwicht vraagt tijd en aanpassing. Dat betekent dat je de balans niet een, twee, drie hebt bereikt. En het moeilijke van balans is, dat balans ook weer om kan slaan naar disbalans. Dat kan zijn door factoren in jezelf, of in je omgeving. 

Het is dan ook belangrijk dat je jezelf de tijd gunt om die balans te vinden en dat je bereid bent om je benadering aan te passen op basis van wat voor jou het beste werkt.

 

Ben je niet gelukkig met je werk en vraag je je af waar je wél gelukkig van wordt?

Lees mijn boek ‘Wat wil ik nu echt?’ – Een loopbaanstrategie voor gedreven hbo’ers en academici die meer waarde willen realiseren in hun werk. 

 

En schat je bij voorbaat in dat je wel wat hulp kunt gebruiken bij het vinden of creëren van je ideale werk? 

Een afspraak voor een kosteloos oriënterend gesprek plan je in met deze link.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *