Goed gek of een wijs besluit?
Waarom een prestigieuze baan verlaten om ambachtelijk werk te doen
Afgelopen jaren zien we een opmerkelijke beweging onder hoger opgeleiden: de verschuiving van een opwaartse loopbaan in het bedrijfsleven naar ambachtelijk werk; ‘downshifting’.
‘Downshifting’ gaat over het zetten van stappen naar beneden op de professionele ladder om persoonlijke voldoening, balans en betekenis in het werk te vinden.
Ben je goed gek als je een mooie baan bij een corporate opgeeft om bijvoorbeeld als timmerman, bakker of ander ambachtelijk beroep aan het werk te gaan?
Of kan dat juist een heel wijs besluit zijn?
‘Downshifting’
Bij ‘downshifting’ kies je bewust voor een eenvoudigere, minder stressvolle en vaak minder goed betaalde baan. Met als doel een betere kwaliteit van leven en meer persoonlijke vervulling.
Het gaat niet om falen of opgeven, maar om het herdefiniëren van succes en het nastreven van een leven dat in lijn is met je persoonlijke waarden en passies. Kortom, meer waarde in werk.
Overigens is ‘downshifting’ geen nieuw fenomeen.
Ik herinner me een column uit 1998 van Annegreet van Bergen, journalist en schrijver. Zij schreef een column over ‘vallende kinderen’; kinderen die lager eindigen op de maatschappelijke ladder dan hun ouders. Kinderen die bewust de keuze maken om niet aan te sluiten bij de ratrace op de arbeidsmarkt. Zelf ervarend bij hun ouders wat het kost om vol te gaan voor een prestigieuze baan.
Drijfveren om te kiezen voor ‘downshifting’
Ook al moet je bij ‘downshifting’ op een aantal fronten, bijvoorbeeld qua inkomsten, wellicht een stapje terug doen, ‘downshifting’ heeft zeker ook zijn positieve effecten.
Om er een paar te noemen:
- Balans tussen werk en privé: Een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor ‘downshifting’ is vaak het verlangen naar een betere balans tussen werk en privé. Terwijl lange werkdagen en hoge druk in het bedrijfsleven kunnen leiden tot burn-out en een gevoel van ontevredenheid.
- Zoeken naar betekenis: Veel professionals realiseren zich dat hun werk in de corporate wereld niet de voldoening biedt die ze zoeken. Ambachtelijk werk, zoals houtbewerking, keramiek of werken in een bakkerij, biedt vaak direct zichtbaar resultaat en een dieper gevoel van betekenis.
- Gezondheid en welzijn: Het verminderen van stress en het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid zijn sterke motivatoren. Ambachtelijk werk kan fysiek veeleisend zijn, maar het biedt vaak een rustgevender werkomgeving.
- Autonomie: Zelfstandig werken en het hebben van meer controle over de dagelijkse werkzaamheden en het tempo van het werk is voor velen aantrekkelijk. Dit geeft ruimte voor creativiteit en persoonlijke groei.
De uitdagingen van ‘downshifting’
Bovengenoemde punten zijn heel waardevol. En pleiten voor een overstap naar ambachtelijk werk.
Zeker als je in je huidige werk veel stress ervaart, weinig voldoening en zodanig opgeslokt wordt door je werk dat je nauwelijks tijd overhoudt voor wat naast werk belangrijk voor je is.
Toch zijn er ook uitdagingen waar je rekening mee moet houden als je een overstap naar ambachtelijk werk overweegt:
- Financiële aanpassing: Een lagere inkomensstroom kan financieel uitdagend zijn, vooral als je gewend bent aan een hoog salaris. Zorg dat je een goed financieel plan hebt en realiseer je dat je mogelijk jouw levensstijl en die van je eventuele gezinsleden aan moet aanpassen.
- Maatschappelijke perceptie: Veranderen van een prestigieuze corporate baan naar ambachtelijk werk kan soms leiden tot onbegrip of kritiek van anderen. Het is belangrijk om vast te houden aan je eigen waarden en doelen.
- Verwerven van nieuwe vaardigheden: Overstappen naar ambachtelijk werk vereist vaak het aanleren van nieuwe vaardigheden. Zo heeft bijvoorbeeld een van mijn klanten eerder de overstap gemaakt naar meubelmaker, interieurbouwer. En heeft als autodidact zich de interieurbouw eigen gemaakt. Dat kan tijd en geduld vergen, maar het is een investering die de moeite waard is.
Tips voor een succesvolle ‘downshifting’
Een overstap van een goed betaalde baan naar ambachtelijk werk maak je niet zomaar. Een goede voorbereiding vergroot je kans op succes.
Ik geef je een paar tips:
- Doe grondig onderzoek: Voordat je de overstap maakt, onderzoek grondig de ambachtelijke sector waarin je geïnteresseerd bent. Praat met mensen die al in het vak werken en begrijp de uitdagingen en kansen.
- Start klein: Begin met ambachtelijk werk als een hobby of bijbaan voordat je de volledige overstap maakt. Dit geeft je de kans om te ontdekken of het echt bij je past zonder direct je hoofdinkomen te verliezen.
- Ontwikkel een financieel plan: Zorg voor een buffer en plan je financiën zorgvuldig. Dit helpt om de overgang soepeler te laten verlopen en vermindert stress over inkomsten.
- Netwerk en leer: Sluit je aan bij netwerken van ambachtslieden en neem deel aan workshops en cursussen. Dit helpt je om de benodigde vaardigheden te ontwikkelen en een ondersteunend netwerk op te bouwen.
- Blijf flexibel: De weg naar succesvolle ‘downshifting’ kan hobbelig zijn. Sta open voor aanpassingen en ben bereid om je aanpak bij te stellen als dat nodig is.
Conclusie
Overstappen naar ambachtelijk werk is een moedige stap die kan leiden tot een meer vervullend en betekenisvol leven.
Het vraagt zorgvuldige planning, doorzettingsvermogen en een sterke overtuiging van je eigen waarden.
Voor hoger opgeleiden die verlangen naar een betere werk-privébalans, meer autonomie en persoonlijke voldoening, kan de overgang naar ambachtelijk werk een verfrissende en bevredigende nieuwe fase in hun loopbaan zijn.
Ben je niet gelukkig met je huidige werk?
En vraag je je af ‘Wat wil ik nu echt’?
Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Klik op deze link.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!