Ook al wil je nog zo graag proactief zijn, willen is nog geen kunnen
Proactief zijn met betrekking tot baanverwerving vraagt inzichten en vaardigheden die niet zonder meer voor elke baanzoeker zijn weggelegd
Naar schatting drie kwart van alle nieuwe medewerkers komt organisaties binnen via referrals.
Toch zijn veel baanzoekers nog geneigd om te speuren naar vacatures en daarop te reageren met het schrijven van een sollicitatiebrief.
Misschien geldt dat ook wel voor jou.
Mogelijk zou je wel anders willen, maar weet je niet hoe je dat dan doet. En weet je dat wel, dan is het nog de kunst of beter de kunde om een en ander in praktijk te brengen.
Want proactief zijn met baanverwerving vraagt inzichten en vaardigheden. Die zijn niet zonder meer voor elke baanzoeker weggelegd. Maar ze zijn zeker wel te leren.
Traditioneel solliciteren; een reactieve benadering van de arbeidsmarkt
Vacatures zoeken en daarop reageren met het schrijven van een sollicitatiebrief is een reactieve benadering.
Je stelt je afhankelijk op van de mogelijkheden die zich voordoen. Bovendien maak je je afhankelijk van selecteurs. Je wacht af of je uitgenodigd wordt voor een gesprek. En word je uitgenodigd, dan hoop je dat je na het eerste gesprek door mag naar de volgende ronde en uiteindelijk uitverkozen wordt.
En jij maar hopen en afwachten, want de wervende partij heeft het voor het zeggen.
Traditioneel solliciteren, de reactieve benadering om aan een baan te komen is voor menigeen een heel veilige benadering.
Je hoeft zelf maar beperkt actie te ondernemen. Wat dat betreft is traditioneel solliciteren dan ook een relatief makkelijke benadering.
Ook hoef je in eerste instantie niet echt zichtbaar te zijn. Je kunt je lekker verschansen achter je computer of je laptop. Niemand hoeft te zien hoe je hebt zitten ploeteren met het schrijven van jouw brief. En wie je daarbij mogelijk heeft geholpen.
Ook al is traditioneel solliciteren voor veel mensen makkelijker dan een proactieve benadering, een mooi resultaat is moeilijker te realiseren.
Want een mooie baan krijgen met traditioneel solliciteren blijft tot op zekere hoogte een lot uit een loterij.
Proactief zijn in plaats van reageren op wat zich voordoet
Proactief betekent niet reagerend, maar anticiperend.
Ben je proactief, dan heb je zelf de regie. Je stelt je niet afhankelijk op van de mogelijkheden die zich voordoen, maar je gaat zelf op onderzoek uit naar waar behoefte is aan mensen zoals jij. En waar men kampt met problemen waarvoor jij de oplossing bent.
Ben je proactief, dan heb je een duidelijk doel voor ogen dat je wilt bereiken.
Met betrekking tot de baanverwerving is dat jouw ideale baan. Daar heb je een duidelijke voorstelling van. En jij zet zelf acties uit om jouw doel te realiseren
Proactief zijn vraagt inzichten
Enerzijds inzichten met betrekking tot jou als persoon. Anderzijds met betrekking tot mogelijkheden en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
Wat betreft jou als persoon is het belangrijk dat je goed zicht hebt op:
- Wat je te bieden hebt, jouw kwaliteiten;
- De resultaten die je met jouw kwaliteiten hebt neergezet;
- De kwaliteiten die je relatief het liefst inzet in je werk en waarin je ook relatief het beste bent;
- Waar je warm voor loopt, wat jou drijft en de bijdrage die je wilt leveren met wat je doet in je werk;
- Wat je nodig hebt om goed te gedijen in je werk.
Wat betreft de arbeidsmarkt is het zaak dat je goed zicht hebt op:
- Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt;
- Functies die verdwijnen en nieuwe functies die er voor in de plaats komen;
- Opleidings- en trainingsmogelijkheden om je te kwalificeren voor het werk dat je wilt doen;
- Ontwikkelingen met betrekking tot de baanverwerving.
Proactief zijn vraagt naast inzichten, vaardigheden
Wil je proactief werk maken van (ander) werk, zorg dan dat je zichtbaar en vindbaar bent voor het werk dat je wilt doen.
Onlangs las ik een oproep op LinkedIn:
“Ik ben op zoek voor een vriendinnetje (mijn leeftijd) naar een coach die haar kan helpen zichzelf steviger neer te zetten.
Ze is op zoek naar een nieuwe baan en wil dit graag grondig aanpakken. Vaak krijgt ze als feedback dat ze competent en intelligent is en veel in haar mars heeft, maar ook dat ze vaak te ‘onzichtbaar’ is. Ze wil een manier vinden die bij haar past als persoon, maar die er toch voor zorgt dat ze kan laten zien wat ze vindt en kan”.
Het is ook mijn ervaring dat het voor sommige coachklanten een hele opgave is om zichzelf zichtbaar te maken. Al is het maar op LinkedIn. Terwijl je dan nog niet eens als persoon zelf zichtbaar hoeft te zijn.
Dat wordt anders bij netwerken en de voorbereidende acties die je daarvoor moet doen.
Vaardig zijn in netwerken is cruciaal om proactief een mooie baan te verwerven of te creëren.
Netwerken gaat niet iedereen makkelijk af, maar netwerken is te leren.
Voel je een drempel om te gaan netwerken en de stap naar buiten te zetten? In een van blogartikelen geef ik je een stappenplan waar en hoe te beginnen met netwerken.
Ben je de drempel eenmaal over, dan zul je merken dat het steeds makkelijker gaat. Zeker als je erin slaagt om doorverwezen te worden en zo een sneeuwbaleffect creëert.
Wil je proactief een mooie baan verwerven, dan is het zaak dat je zelf jouw voorstel kunt doen aan een potentiële werkgever.
In dat voorstel laat je zien en horen hoe jij voor betreffende organisatie van betekenis kunt zijn. Jij schetst hoe en waarom jij de oplossing bent voor de problemen waar de organisatie mee te kampen heeft. Of de uitdaging waar ze voor staat.
Tenslotte
Genoemde vaardigheden hebben alle te maken met communicatie.
Communicatie is niet ieders sterke kant. Zeker als het gaat om communiceren over of in het belang van jezelf.
Maar communiceren over jezelf is goed te leren. En oefening baart kunst.
Mis jij de inzichten en vaardigheden om proactief werk te maken van werk?
Schrijf je in voor mijn programma ‘Bouw je ideale loopbaan’.
Je verwerft dan niet alleen de inzichten om succesvol werk te maken van werk. Door samenwerking met andere deelnemers aan de training oefen je ook volop in het communiceren over jezelf.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!