Hoe je vastroesten in je werk voorkomt
Tips om te voorkomen dat je vastroest in je werk
“Over tien jaar is half Nederland niet meer geschikt voor zijn werk”, zo kopte onlangs een artikel in NRC.
Denk Werk, een onafhankelijke denktank, rapporteerde onlangs over hoe technologie de arbeidsmarkt ingrijpend gaat veranderen. Een ontwikkeling die naar de mening van de denktank schromelijk wordt onderschat.
Zij verwachten dat over tien jaar half Nederland niet meer geschikt is voor zijn werk. Met name omdat de digitale vaardigheden ontbreken. In een van mijn vorige artikelen maakte ik daar al melding van.
‘Oude beroepen’ zullen steeds meer verdwijnen en nieuwe banen ontstaan.
Als beroepen sneller verdwijnen, wordt het des te belangrijker dat je als werknemer niet vastroest in je baan.
Ook zal je eraan moeten wennen dat een beroep voor het leven een uitzondering wordt. Dat omscholing gaande je loopbaan eerder aan de orde zal zijn en je vaker bijscholing nodig hebt.
Wat de risico’s zijn van vastroesten in je baan en hoe je dat kunt voorkomen, lees je in mijn artikel.
Vastroesten in je werk; een groot risico
Vastroesten in je werk; er zo aan gewend zijn geraakt dat je niet meer anders kunt.
Of in elk geval denkt, dat je niet meer anders kunt en dus maar blijft zitten waar je zit. Met alle negatieve consequenties van dien.
“Inmiddels werk ik ruim zeven jaar bij de huidige werkgever. Zo langzamerhand heb ik het hier wel gezien. Ik doe mijn werk grotendeels op de automatische piloot en uitdaging is ver te zoeken.
Mijn werk kost me meer energie dan het me oplevert. Ik kom elke dag moe thuis.”
Zo vertelde mij Karin, een potentiële klant. Misschien herken je jezelf daarin.
Je bakens verzetten en van baan veranderen vraagt lef. Zeker met een contract voor onbepaalde tijd.
Maar blijf je zitten waar je zit en roest je vast in je werk, realiseer je dan dat het veel moeite kost om daar weer uit te komen.
Het klinkt wel heel plastisch, maar het is goed om te weten dat roest heel sterk is.
Wist je dat roest staal opvreet? Dat roest staal verzwakt en dat het staal door roest gaat bladderen en brokkelen? Dat roest ook constructies ontzet? Dat het zich overal tussenin vreet en verbindingen langzaam maar zeker uit hun voegen duwt?
In figuurlijke zin werkt roest net zo.
Risico’s van blijven plakken in je werk
Vastroesten in je werk leidt tot verveling en verveling blijkt een arbeidsrisico. Ook al zou je dat misschien niet verwachten, het leidt tot effecten die te vergelijken zijn met de effecten van te hoge werkdruk.
Net als bij te hoge werkdruk, nemen bij te lage werkdruk bevlogenheid en betrokkenheid zienderogen af. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 44 procent van de medewerkers met een te lage werkdruk niet meer betrokken en bevlogen is.
Verveling heeft dan ook een negatief effect op je productiviteit. En in algemene zin een negatief effect op hoe je in je werk en in de organisatie staat.
Ook leidt verveling tot stress en frustratie. Iedereen heeft namelijk een natuurlijke drang om te leren en zich te ontwikkelen. Daarvoor heb je uitdaging nodig. Uitdaging biedt je de mogelijkheid om je grenzen te verkennen en nieuwe vaardigheden te leren.
Als je werkzaamheden eigenlijk te makkelijk voor je zijn, dan heeft het een negatief effect op de ontwikkeling die je doormaakt. Dan heb je het gevoel dat je stilstaat, terwijl je je moet blijven ontwikkelen om mee te kunnen met alle ontwikkelingen op werkgebied.
Dat geeft niet alleen frustratie, maar ook stress.
Te lang blijven plakken in een en dezelfde baan is meestal ook niet goed voor je zelfvertrouwen. Ik zie dat met regelmaat bij coachklanten.
Als je je werk kunt doen op de automatische piloot, dan vind je ook al gauw dat het niet zoveel voorstelt. En dat wat je ervoor moet kunnen, heel gewoon is. Terwijl het dat niet is.
Je doet jezelf daarmee schromelijk tekort. En je maakt het je daarmee extra moeilijk om jezelf te verkopen in een netwerk- of sollicitatiegesprek.
Hoe je vastroesten in je werk kunt voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor vastroesten in je werk.
Ik geef je een aantal tips:
- Zorg dat je je blijft ontwikkelen, als persoon en als professional.
Zorg dat je interessant blijft voor werkgevers. Neem daarvoor zelf de verantwoordelijkheid. Kun je daarvoor nog wat tips gebruiken? Lees mijn artikel daarover er nog eens op na.
- Volg de ontwikkelingen op gebied van werk.
En anticipeer daarop, zodat je daarbij aan kunt sluiten met wat jij te bieden hebt en met wat jij in de markt wilt zetten.
- Besteed tijd en energie aan netwerken.
Ook als je niet op zoek bent naar ander werk. Netwerken is belangrijk, ook als je een vaste baan hebt.
Netwerken versterkt jouw positie op de arbeidsmarkt. Het houdt je scherp en up-to-date. Mede door je toonaangevend eigen netwerk ben je een gewilde medewerker, die van waarde is voor zijn organisatie. En die een bijdrage kan leveren aan innovatie en verbetering van de prestatie.
- Wees proactief op je werk.
Zorg dat je weet wat je te bieden hebt en wat je wilt. Wees regisseur van je eigen loopbaan. Doe proactief je voorstel aan je werkgever, met betrekking tot hoe jij voor jouw werkgever van betekenis kunt zijn. En geef aan, wat jij daarvoor nog nodig hebt.
- Houd oren en ogen goed open.
Zodat je alert kunt reageren als zich kansen voordoen. Kansen die aansluiten bij wat jij met jouw talenten in de wereld wilt zetten.
- Stuur tijdig bij.
Wacht niet af tot de verveling toeslaat. Denk al na over je loopbaan voordat je je verveelt. Zorg dat je weet wat je wilt. Alleen dan kun je tijdig bijsturen.
Lees de ervaring van Marit:
“Hoewel het aanvankelijk niet mijn specifieke bedoeling was, ben ik tijdens de eerste jaren van mijn loopbaan in het inkoopvak gerold. Een paar jaar geleden kwam ik op het punt dat ik de meeste aspecten van het inkoopvak wel gezien had, en toe was aan een nieuwe uitdaging. Op dat moment ben ik in samenspraak met mijn werkgever de studie bedrijfskunde begonnen. Deze studie heb ik zelf uitgekozen, omdat ik graag mijn kennis wil verbreden. Naast mijn functie als inkoper werd ik projectleider voor de implementatie van een nieuwe CRM systeem voor de Europese vestigingen van ons bedrijf. Deze taak gaf mij precies de uitdaging die ik nodig had. Inmiddels is het project en de studie afgerond. Door nieuwe ontwikkelingen bij mijn werkgever, zie ik daar inmiddels ook weer mogelijkheden om alsnog een stap te maken.”
Dreig jij vast te roesten in je werk?
Weet je nog niet hoe bij te sturen, vooral omdat je niet goed weet wat je te bieden hebt en wat je wilt?
Lees mijn aanbod betreffende het programma ‘Bouw je ideale loopbaan’ en meld je aan.
Gegarandeerd heb je na de drie trainingsdagen van de optie fundamentals scherp wat je kunt en wat je wilt. Zodat je kunt ontroesten op je huidige werk of tijdig bij kunt sturen naar ander werk.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!