Hoe je zelf de regie pakt met betrekking tot je loopbaan
Wat er nodig is om zelf te sturen in je loopbaan en zelf de regie te pakken
“Werknemers en werkgevers kijken anders naar zelfregie rondom ontwikkeling. Werknemers zeggen er klaar voor te zijn, terwijl werkgevers beweren dat werknemers die ruimte niet nemen”.
Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1700 respondenten.
In dat onderzoek komt naar voren dat 75 % van de werknemers het belangrijk vindt om zelf de regie te hebben over een persoonlijk ontwikkelprogramma.
Aan de andere kant geeft maar 45% van de respondenten aan, ruimte en vrijheid te ervaren om in de praktijk die regie ook te nemen.
Enerzijds willen we kennelijk graag zélf dingen regelen. Ook met betrekking tot onze loopbaan.
Anderzijds is het lang niet voor iedereen makkelijk om zelf de regie daadwerkelijk te pakken. Ook al is de ruimte er in de ogen van werkgevers misschien wel.
Zelf sturen in je loopbaan en zelf de regie pakken is niet iets wat iedereen makkelijk doet. Het vraagt inzichten en vaardigheden.
Welke dat zijn, lees je in mijn artikel.
Reflecteren over jezelf en durven in eigen spiegel te kijken is nodig om zelf de regie te pakken in je loopbaan
Laat je niet voortslepen door de waan van de dag.
Creëer bewust momenten om in je eigen spiegel te kijken. Durf jezelf te bevragen of je nog wel goed op je plek zit in je werk. Ook al heb je het mogelijk nog wel naar je zin.
Maak op gezette tijden ruimte voor een loopbaan-APK.
Vraag je af in hoeverre het werk dat je doet nog optimaal bij je past. Of dat het misschien tijd is om je koers enigszins bij te stellen, dan wel drastisch te wijzigen.
Daarmee voorkom je dat je vastroest in je werk en er zo aan gewend raakt dat je niet meer anders kunt.
Of in elk geval denkt, dat je niet meer anders kunt. Dat je de regie uit handen geeft en dus maar blijft zitten waar je zit. Totdat iemand anders voor jou de beslissing neemt.
Bijhouden van ontwikkelingen op je vakgebied is nodig om zelf de regie te pakken in je loopbaan
Wat zijn de ontwikkelingen op je vakgebied?
Volg ze en zorg dat je je vakkennis en -vaardigheden op peil houdt.
Doe wat betreft opleidingen en trainingen die je wilt volgen, je voorstel aan je werkgever. Zodat hij jou daarin kan faciliteren.
En kan hij dat niet, pak dan zelf de regie en neem je eigen verantwoordelijkheid.
Wist je dat je gemiddeld nu nog maar drie jaar vooruit kunt met wat je hebt geleerd, terwijl dat eerder twaalf jaar was?
Ik kan me dan ook bijna niet voorstellen dat je, zoals een van mijn oud-coachklanten, werkt als IT-professional en de laatste 12 jaar geen enkele opleiding, training of cursus meer hebt gevolgd.
Naar mijn mening heb je dan ontwikkelingen gemist. Dan wordt het ook moeilijk om zelf de regie te pakken met betrekking tot je loopbaan.
Dat bleek ook wel.
Betreffende werkgever kwam tot de conclusie, dat hij een werknemer nodig had met andere bagage. Hij pakte de regie en het was exit voor mijn oud-coachklant.
Volgen van ontwikkelingen in je werkveld is nodig om zelf de regie te pakken in je loopbaan
Wat zijn bijvoorbeeld de ontwikkelingen in de zorg? Wat zijn ontwikkelingen in het onderwijs? Bijvoorbeeld ten gevolge van het teruglopende kindertal?
En niet onbelangrijk, wat zijn de consequenties van die ontwikkelingen voor jouw loopbaan?
Je kunt gaan afwachten, totdat de consequenties van die ontwikkelingen jou overkomen. Je kunt ook zelf de regie pakken en er voor kiezen om op ontwikkelingen te anticiperen. En bijvoorbeeld tijdig bij te sturen.
Stil staan bij ontwikkelingen in jezelf is nodig om zelf de regie te pakken in je loopbaan
Niet alleen je vakgebied en je werkveld zijn aan ontwikkeling onderhevig. Ook jijzelf als persoon.
Werk dat eerst passend was, hoeft dat op een bepaald moment niet meer te zijn.
Misschien herken je dat?
Zo hoor ik bijvoorbeeld van coachklanten dat ze zich willen beraden hoe verder, nu de kinderen het huis uit zijn. Of van jonge ouders, hoe ze hun werk zo in kunnen richten dat ze meer thuis kunnen zijn bij hun kinderen.
Het is goed om stil te staan bij je eigen ontwikkeling en wellicht de levensfase waarin je verkeert.
Als je helder hebt welke uitdagingen je nodig hebt in je werk, zodat jij je kwaliteiten in kunt zetten en je optimaal kunt ontplooien, dan kun je daarop sturen.
Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de omgeving die je nodig hebt om goed te gedijen.
Communicatieve vaardigheden en proactiviteit is nodig om zelf de regie te pakken in je loopbaan
Wacht niet af tot ontwikkelingsmogelijkheden jou op een presenteerblaadje worden aangeboden.
Wees alert op kansen en grijp ze als ze zich voordoen. Wees proactief en neem zelf de regie.
Als werknemer zie en weet jij als geen ander waar je organisatie behoefte aan heeft. Vorm je een helder beeld van hoe jij, met jouw kwaliteiten en het werk dat jij wilt doen, daarop in kunt spelen.
Doe je eigen voorstel aan je werkgever of je leidinggevende, waarin je schetst hoe jij voor jouw organisatie van betekenis kunt zijn.
Wil zo’n voorstel succesvol zijn, dan is het belangrijk dat je helder kunt verwoorden wat het probleem van de werkgever is, waarvoor jij de oplossing bent. Dat je overtuigd en overtuigend over het voetlicht kunt brengen wat jouw inzet de werkgever oplevert. En waarom jij de juiste persoon bent om dat werk, die opdracht of dat project te doen.
Een helder beeld van je koers, je ideale baan is nodig om zelf de regie te pakken in je loopbaan
Als je niet weet waarnaar je op weg bent, dan is het moeilijk om daarop te sturen. En zelf de regie met betrekking tot je loopbaan te pakken.
Zoals men wel zegt: “Als je niet weet waarnaar je op weg bent, dan kom je nergens”.
Je komt vast wel ergens, maar of dat ergens de plek is waar je wilt zijn? Dat is nog maar de vraag.
Wil je terechtkomen op de voor jou ideale bestemming, laat de regie dan niet over aan een ander of het toeval.
Pak zelf de regie.
Heb jij nog geen helder beeld van wat jij werkgevers te bieden hebt en van het werk dat je wilt doen?
Schrijf je dan in voor de 3-daagse training ‘Bouw je ideale loopbaan’.
Of neem contact met me op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek.
Erg goed artikel en ik sluit me hier helemaal bij aan. Zelf een goed voorbeeld van iemand die alle tips ten harte heeft genomen en nu elke dag datgene doe wat ik het liefste doe.
Dag Lodi,
Super! Erg leuk om te horen. Wellicht inspiratie voor anderen om met de tips aan het werk te gaan. Jouw voorbeeld laat zien dat het echt kan; zelf de regie pakken met betrekking tot je loopbaan. Mijn complimenten!