Wat zijn jouw assets, wat ben jij waard op de arbeidsmarkt?
Weten wat jouw assets zijn is van cruciaal belang voor een succesvolle loopbaan
Onlangs las ik een artikel op de website van deondernemer.nl met de intrigerende kop ‘Hang een prijskaartje aan jezelf’.
Zo’n titel roept bij mij als loopbaanprofessional een bepaald beeld op. Maar de inhoud van het artikel ging over iets heel anders dan ik veronderstelde.
Zo zie je maar weer, dat je waarneming wordt gekleurd door de bril waardoor je kijkt.
En ook al ging het artikel over iets heel anders dan ik dacht, er zijn duidelijk verbanden te leggen tussen de inhoud van het artikel en mijn vakgebied als loopbaanprofessional.
Want weten wat je te bieden hebt op de arbeidsmarkt, weten wat jouw assets zijn, is van cruciaal belang voor een succesvolle loopbaan.
Als jij een goed beeld hebt van jouw assets, dan kun je een inschatting maken van wat jij waard bent voor een werk- of opdrachtgever.
En dan denk ik beslist niet alleen aan het prijskaartje dat je aan jezelf kunt hangen.
Assets, wat zijn dat?
Het begrip ‘asset’ wordt in verschillende contexten gebruikt.
In de economische betekenis is een asset ‘iets van waarde’ en te omschrijven als:
Alles met een commerciële en- of vervangingswaarde, dat eigendom is van een bedrijf, stichting of individu. Een asset heeft een bepaalde waarde in het economisch verkeer.
Wist jij dat je zo ook een bedrag aan jezelf kunt koppelen?
Kennelijk kun je de economische waarde ook uitrekenen voor een individu. Je moet dan denken aan je vermogen, je eigendommen, je activa. Daarover ging het artikel op deondernemer.nl
Heb jij ooit gehoord van je netto financiële waarde? Heb jij misschien zelfs je eigen netto financiële waarde al eens berekend?
Ik niet. Ik wist zelfs niet wat dat is.
Maar zou je je netto financiële waarde willen berekenen? Op internet is daar volop informatie over te vinden.
Assets in de psychologische betekenis van het woord
Assets in de psychologische betekenis van het woord zijn voor mij als loopbaanprofessional interessanter.
Bij assets in die betekenis moet je denken aan waardevolle eigenschappen, persoonlijke kwaliteiten, pluspunten van jou als persoon.
Je assets zeggen iets over wat jij te bieden hebt op de arbeidsmarkt. En wat jou van anderen onderscheidt.
Overigens hoef je je assets niet per definitie te gelde te maken in het werk dat je doet en je assets kunnen ook buiten je werk van betekenis zijn.
Assets met betrekking tot werk en inzetbaarheid in werk
Hoe zit het met jouw kennis als professional? Wat doe je met wat je weet? Hoe pas je je kennis toe? En wat zijn jouw persoonskenmerken en wat is jouw attitude?
Het antwoord op die vragen zegt alles over jouw assets. En jouw assets zeggen iets over wat jij waard bent op de arbeidsmarkt.
Met betrekking tot werk spreekt men ook wel van een drietal niveaus.
Als basis assets ziet men basisvaardigheden en essentiële persoonskenmerken zoals betrouwbaarheid en integriteit.
Als intermediate assets, het tussenniveau, ziet men specifieke beroepsvaardigheden, algemene vaardigheden zoals communiceren en het oplossen van problemen en persoonskenmerken zoals motivatie en initiatief.
High level assets omvatten skills die een aanmerkelijke bijdrage leveren aan het resultaat van een organisatie. Professionals met dat niveau blinken bijvoorbeeld uit in teammanagement, zelfmanagement of het signaleren en grijpen van kansen voor de organisatie.
Zoals ik ook wel hoor van mijn coachklanten; dat zijn de professionals die het predicaat krijgen van ‘topper’, ‘executive’ of ‘high potential’.
Je assets en mijn coachtrajecten
In een traject breng je aan de hand van je succesverhalen je assets in kaart.
Wil je een idee krijgen van hoe we werken met je succesverhalen, lees mijn artikel er nog eens op na.
Maar het weet hebben van je assets is niet genoeg. Als professional moet je je ook met je assets kunnen profileren en ze kunnen ‘vermarkten’, ook al klinkt dat in jouw oren misschien wat negatief.
Het is belangrijk dat je je ambities kenbaar maakt, dat je je laat horen. En dat je overtuigend presenteert hoe jij voor een organisatie van betekenis kunt zijn. Niet alleen offline in gesprekken, maar bijvoorbeeld ook online op LinkedIn.
En dat leer je in een coachtraject.
En zo voorkom je dat je, net als een van mijn klanten, voor een voor jou aantrekkelijke functie gepasseerd wordt en achteraf te horen krijgt “ik wist niet dat jij ambities had”.
Heb jij je assets niet goed in beeld?
Of vind je het moeilijk om je daarmee te profileren?
Neem contact met me op voor een oriënterend gesprek.
© foto: Martin Langbroek
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!