Hoe staat het met jouw bevlogenheid in je werk?
Wat je als werknemer kunt doen om meer bevlogen te raken
Bevlogenheid; met passie, enthousiasme en vitaliteit je werk doen. Dat gun ik iedereen.
Maar wist je, dat op basis van onderzoek blijkt, dat maar 12% van de werkenden echt bevlogen is?
En dat uit een ander onderzoek blijkt dat baanzekerheid, naast plezier in werk en de werksfeer, de belangrijkste factor is voor betrokkenheid bij de werkgever?
Maar betrokkenheid is niet hetzelfde als bevlogenheid.
Om als werknemer bevlogenheid te ervaren, is de juiste fit tussen jezelf en je baan cruciaal. En een goede baan binnenstappen en daar blijven, is niet genoeg om bevlogen te zijn en te blijven. Bevlogen mensen blijven sleutelen aan hun baan.
Meer daarover lees je in mijn artikel.
photo by Schani
Wat is bevlogenheid?
“Bevlogenheid is een toestand waarbij er sprake is van veel energie voor je werk; vitaliteit noemen we dat. Daarnaast is er toewijding; je bent enthousiast over je werk en gaat er helemaal in op. Je bent heel geconcentreerd bezig en vergeet alles om je heen. Daardoor krijg je het gevoel dat de tijd vliegt”.
(Arnold Bakker, hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam)
Misschien herken je dat.
Wat zijn activiteiten of taken waar jij zo in op kunt gaan, dat je de tijd vergeet?
Bevlogenheid is niet hetzelfde als betrokkenheid
En mensen die zich betrokken voelen bij de organisatie waarvoor ze werken, zijn niet per definitie bevlogen.
Dat blijkt uit het onderzoek van Integron ‘Werkbeleving in Nederland 2013’.
Wist je dat maar 37 % van de werknemers zich verbonden voelt met de organisatie waarvoor ze werken?
Ik ervaar dat als een heel laag percentage. En van dat percentage voelt het merendeel zich betrokken bij de organisatie, omdat die organisatie hen werk en dus een salaris verschaft.
In het onderzoek worden namelijk drie typen van verbondenheid van medewerkers onderscheiden: normatief, affectief en continuerend.
Het merendeel (42%) is normatief betrokken. Kortweg komt de redenering van deze werknemers er op neer, dat zij zich inzetten voor hun werk als tegenprestatie voor het salaris dat ze ontvangen.
“Werknemers die vrezen voor hun baan, zullen niet meer elke dag proberen om het verschil te maken. Ze gaan zich alleen maar harder aan hun baan vasthouden. Ze verlammen. En daarmee verlamt Nederland”. (Stephan van Gelder, algemeen directeur Integron)
Ik hoop dat het bovenstaande niet op jou van toepassing is. Ook al ben je misschien heel blij dat je werk hebt en wil je vooral werk houden. Ook al past het werk dat je nu doet niet meer optimaal bij jou.
Naast de normatief betrokkenen zijn er de affectief betrokkenen. Deze personen geven aan dat voor hun gevoel het werk goed bij hen past.
Dat blijkt te gelden voor zo’n 37% van de werkenden in ons land.
De overige 22% is continuerend betrokken. Zij geven te kennen dat het bij de huidige werkgever beter is dan elders. Zij zijn van mening dat hun werkgever leuker werk biedt, een betere functie en betere voorwaarden.
Je kunt verwachten dat onder die 22% ook de bevlogen werknemers zijn. En bevlogenheid gaat vaak ook samen met voldoening in het werk.
Samenhang tussen bevlogenheid en het ervaren van voldoening in je werk
Wat er nodig is om voldoening te ervaren in je werk, is heel subjectief.
Maar voor iedereen geldt:
- Dat er een relatie is tussen het inzetten van je top 5 aan kwaliteiten en de arbeidstevredenheid die dat geeft. De top 5 zijn de kwaliteiten die je relatief het liefste inzet in het werk dat je doet en waar je relatief ook het beste in bent.
- Dat de werkomgeving en de condities die daarin een rol spelen een bepalende factor zijn bij het ervaren van plezier in je werk. Lees mijn artikel daarover er nog maar eens op na.
- Dat een hoge mate van congruentie van jouw waarden en doelen en die van de organisatie belangrijk is voor het ervaren van voldoening. In een eerder artikel heb ik daarover geschreven.
Wat je als werknemer zelf kunt doen aan je bevlogenheid
Een werkgever kan de juiste voorwaarden scheppen om werknemers bevlogen te houden. Maar als werknemer heb je daarin ook een eigen verantwoordelijkheid en dus een eigen rol.
Want, zoals in mijn inleiding aangegeven, een baan kan wel goed passen als je erin stapt, maar om bevlogen te blijven zul je vaak moeten blijven sleutelen aan je baan.
Jijzelf in de eerste plaats kunt er voor zorgen dat je baan bij jou blijft passen. Al is het maar, dat je bij je leidinggevende bespreekbaar maakt dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging, een opleiding wilt volgen of gecoacht wilt worden bij een voor jou uitdagende, maar moeilijke klus.
Wil je meer zicht op jouw bevlogenheid in werk?
Een handig hulpmiddel is de jobcraftingtest. Die test geeft inzicht in hoe het nu staat met je eigen bevlogenheid in werk. En de test geeft je handreikingen wat je zelf kunt doen aan je bevlogenheid.
Bijvoorbeeld feedback vragen over je prestaties en je werk meer aanpassen aan jouw eigen specifieke wensen door te jobcraften.
Heb je het gevoel dat je niet op je plek zit in je werk?
Herken jij je in de normatief betrokken werknemer en zou je dat graag anders zien?
Bel (0575-544588/06-54762865) of e-mail ([email protected]) me voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!