Ondernemer zijn van je eigen talenten: een cyclisch proces
Hoe je zorgt voor voldoening, plezier en uitdaging in je werk en continue inzetbaarheid
Iedereen heeft talent. Zelfs meer dan één. Misschien wel drie talenten.
Maar talent moet ontwikkeld worden.
Talenten hebben een eigen waarde op de arbeidsmarkt en afhankelijk van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt kan de waarde variëren.
Wil je ondernemer zijn van je eigen talenten, dan is het zaak dat je goed zicht hebt op wat jouw talent eigenlijk is. Dat je weet hoe je dat talent kunt ontwikkelen. Dat je een helder beeld hebt van hoe de interne en externe markt eruitzien. En dat je als een ondernemer de verbinding kunt maken tussen wat jij kunt en wilt en wat de arbeidsmarkt nodig heeft.
Is dat het geval, dan ben je met je talenten goed bezig.
Iedereen heeft talent, zelfs meer dan één
Ook al denk je misschien dat je helemaal geen talent hebt. Vind je het heel gewoon, dat je de dingen doet zoals je ze doet. En zie je dat helemaal niet als een talent.
Dat idee wordt nog eens versterkt als je in een omgeving zit, waarin men niet zo gewend is om oog te hebben voor talent van mensen. Zeker niet om naar jou terug te koppelen wat ze goed aan je vinden.
Of als er geen ruimte is om je talenten toe te passen.
Het is dan lastig om ze te laten zien. Je kunt ook zelf je talenten niet ervaren. Je kunt ze niet verder ontwikkelen en je kunt geen waardering krijgen voor wat je met je talenten doet. En die waardering is een belangrijke voedingsbron om jouw talenten te laten groeien.
Talenten moeten ontwikkeld worden
Vaak wordt gedacht dat een talent een aangeboren gave is.
Dat is maar zeer ten dele het geval. Ja, er is een natuurlijke begaafdheid, een zekere aanleg voor iets. Maar die aanleg moet nog wel ontwikkeld worden. Dat kan een grote uitdaging zijn.
Zo’n aanleg moet groeien, tot wasdom komen en dat gaat niet vanzelf.
Daarvoor moet je in de eerste plaats zelf zien waar jouw talenten liggen. Maar ook anderen moeten zien wat jij kunt, waar jij goed in bent. Valse bescheidenheid helpt jou niet daarbij.
Nodig anderen uit om jou te vertellen wat ze goed aan je vinden. Daar leer jij weer van.
Regel meer flexibiliteit in je takenpakket of in je werkzaamheden. Zorg voor bredere inzetbaarheid en realiseer gewenste resultaten.
Dan kun je niet alleen je talent ontwikkelen, het maakt je werk ook uitdagend en boeiend.
En is het dat niet meer, dan is het misschien tijd om het talent dat je tot dan toe hebt ingezet, even te laten rusten en een van jouw andere talenten naar voren te schuiven. Ook al betekent dat bijstellen van je koers.
Stap niet in de valkuil om te lang door te gaan met een bepaald talent.
Terwijl je er eigenlijk al moe van bent, er geen zin meer in hebt om met dat talent iets te doen. Durf dat talent dan los te laten. Mogelijk kom je er in een latere fase in je loopbaan weer bij terug.
Pak een ander talent op, dat je in de tussentijd hebt ontwikkeld.
Voorbeelden daarvan zie ik volop bij mijn coachklanten. Een zorgcoördinator die talenten heeft ontwikkeld op het terrein van team coaching, een accountmanager die talenten heeft ontwikkeld op het terrein van Shiatsu, een functioneel beheerder, die talenten heeft ontwikkeld op het terrein van e-commerce en big data.
Ondernemer zijn van je eigen talenten: een cyclisch verloop
Loslaten van bepaald talent kan te maken hebben met je eigen ontwikkeling, maar ook met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Over dat laatste verderop meer.
Idealiter is het mooi als je in het nu één talent aan het ontwikkelen bent, een tweede talent inzet in het werk dat je doet en bijvoorbeeld een derde talent even laat rusten.
Op die manier krijg je een soort cyclisch verloop van je talenten.
Je zult zien dat na een bepaalde periode talent A dat je aan het ontwikkelen bent, zover ontwikkeld is dat je het in kunt zetten in het werk dat je doet. Dat je talent B dan kunt laten rusten. Wellicht een ander talent, talent C verder kunt ontwikkelen.
Daardoor is er voor jouw talenten altijd een fase van rusten, ontwikkelen en inzetten.
Kun je daarbij jouw talenten inzetten voor werk dat niet alleen betekenisvol is voor jezelf, maar ook voor de mensen waarvoor en waarmee je werkt, dan resulteert dat in fijn werk.
Kom je daarbuiten, dan geeft werk al gauw minder energie en kan het zelfs meer energie kosten dan het oplevert.
Talenten hebben een eigen marktwaarde en die is aan ontwikkeling onderhevig
Talent waar eerst vraag naar was, kan overbodig worden.
Door de beweging op de arbeidsmarkt verandert de behoefte. Het is dan ook goed om zicht te hebben op wat er gaande is op die arbeidsmarkt. Zodat je de verbinding kunt maken tussen jouw talenten en de markt en adequaat in kunt schatten met welke van jouw talenten jij inkomen kunt genereren.
Heb je daarnaast ook goed zicht op opleidingsmogelijkheden om je talenten verder te ontwikkelen en je te kwalificeren voor waar behoefte aan is, dan ben je met je talenten goed bezig.
Zie ontwikkeling van je talent altijd in een bepaalde context. Ontwikkel voor die context een soort derde oog. Want talent dat vandaag niet belangrijk gevonden wordt, kan het morgen wel zijn.
Kijk dan ook vaak naar buiten, zodat je zicht hebt op ontwikkelingen en daarop kunt anticiperen. En je inzetbaarheid zo hoog kunt houden als maar mogelijk is.
Kortom
Weet wat je talenten zijn. Weet in welke fase ze zijn: ontwikkelen, inzetten of rusten. Weet wat er gaande is op de arbeidsmarkt en wat de samenleving vraagt. Weet met inzet van welke talent jij je inkomen kunt genereren. En weet welke mogelijkheden er zijn om je talent te ontwikkelen.
Heb je nog geen helder beeld van jouw talenten? En hoe je die te gelde kunt maken op de arbeidsmarkt?
Lees mijn aanbod betreffende het programma ‘Bouw je ideale loopbaan’. Maak je keuze voor de optie die het beste bij je past en meld je snel aan.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!