Het overwinnen van moeilijkheden geeft zekerheid en zelfvertrouwen
Een stappenplan om je kansen bij het maken van keuzes te vergroten
“Wat als mijn contract niet wordt verlengd?”
“Wat als de activiteiten van de organisatie waarvoor ik werk naar Hongarije worden verplaatst?”
“Wat als de nieuwe functie toch niet bij mij blijkt te passen?”
Ook al realiseer je je dat misschien niet, al die “wat-als” vragen komen voort uit angst. En onder die angst schuilt een gebrek aan zelfvertrouwen.
Zou het niet heerlijk zijn, als je zo’n vraag kunt beantwoorden met “Nou, wat als? Hoe dan ook, ik red me wel”?
In mijn vorig artikel schreef ik dat een keuze eigenlijk nooit een foute keuze is.
In dit artikel lees je meer over een andere manier van kijken naar kansen. Ook geef ik je een stappenplan, dat je helpt om meer inzicht te krijgen in je keuzealternatieven. Zodat je je angst voor onzekerheid kunt overwinnen en je kansen bij het maken van keuzes kunt vergroten.
Positief en negatief denken over gevolgen en kansen
“Outplacement, de kans van je leven om nieuwe wegen in te slaan”. Dat staat prominent op mijn website.
Misschien vind je dat ik gemakkelijk praten heb. Terwijl jij de zekerheid van je baan verloren bent. En het je (vooralsnog) niet lukt om aan ander werk te komen.
Ik begrijp heel goed dat het dan moeilijk is om je voor te stellen dat het verlies van werk een positieve gebeurtenis kan zijn.
Ik zie dat ook bij mijn coachklanten, bij de start van een begeleidingstraject.
Maar de ervaring leert, dat baanverlies zeer zeker kansen biedt. En door veel van mijn coachklanten zelfs wordt ervaren als een geschenk. Zeker als zij terugblikken op hun succesvolle traject.
Als je de zekerheid van je baan verliest, word je gedwongen tot reflectie en tot handelen. Elke keer dat je iets tegenkomt dat je tot handelen dwingt, groeit je zelfvertrouwen.
Je leert niet alleen erop te vertrouwen dat je heus wel zult overleven, wat er ook gebeurt. Je leert ook, dat je veel meer kansen hebt dan je dacht. En dat er zelfs een hele wereld aan mogelijkheden voor je open ligt.
Zo creëer en vind je door het overwinnen van baanverlies gaandeweg zekerheid in jezelf. En overwin je de angst om een baan te verliezen.
Een stappenplan om je kansen bij het maken van keuzes te vergroten
Geïnspireerd door Susan Jeffers in haar boek ‘Niet durven, toch doen’ geef ik je een plan in vijf stappen.
1. Concentreer je op de Goede Manier van keuzes maken.
In mijn vorige artikel schreef ik dat het de kunst is om je manier van denken zo om te buigen, dat het onmogelijk wordt om een foute keuze te maken. Lees mijn voorbeeld er nog maar eens op na.
2. Maak je huiswerk
Er valt veel te leren over de alternatieven die er voor je zijn. Doe zelf je onderzoek. Ga gesprekken aan met mensen en onderzoek ook andere bronnen.
Zo stelde op loopbaanadvies.net iemand de volgende vraag:
Ik ben een gediplomeerd grafisch vormgever en interieurarchitect. Ik heb inmiddels meer dan 10 jaar ervaring als grafisch vormgever, dtp-er, interieurarchitect en stylist binnen mijn eigen onderneming en als werknemer in loondienst. Echter, ik heb zojuist ontslag gekregen als grafisch vormgever/dtp-er (bedrijfseconomische redenen) en ook als interieurarchitect is er geen werk te vinden hier in de 3 noordelijke provincies.
Ik heb besloten mezelf te gaan omscholen. Ik wil graag met kinderen (4-14 jaar) gaan werken, ik wil kinderen gaan helpen. Interessant hierin vind ik pedagogiek en creatieve therapie (beeldend).
Maar uiteraard wil ik niet nogmaals in een beroepsgroep uitkomen waarin geen werk te vinden is. Dus werken in de zorg lijkt mij geen optie. Toch?
Een andere overweging voor mij is de verkorte HBO opleiding docent beeldende kunst en vormgeving. Maar ik vraag me af: is dat een verstandige keus i.v.m. de bezuinigingen in het onderwijs?
Om bovenstaande vragen te beantwoorden is het belangrijk dat de vragensteller haar huiswerk doet. En dat zij zich oriënteert op zowel de arbeidsmarkt als haar eigen wensen en talenten.
Als ze beide heeft geïnventariseerd, dan kan zij waarschijnlijk de meeste vragen die ze stelt, zelf beantwoorden.
3. Stel je prioriteiten vast
Dat vraagt het nodige zelfonderzoek.
In een vorig artikel gaf ik je een stappenplan aan de hand waarvan jij je levensdoelen in een persoonlijke missie kunt formuleren.
Houd bij het stellen van prioriteiten voor ogen, dat je doelen op je levensweg kunnen veranderen. Dat geldt zeker voor je prioriteiten. Van tijd tot tijd zul je die bijstellen.
4. Vertrouw op je gevoel
Zelfs als je je huiswerk gedaan hebt, met veel mensen hebt gepraat en tot een logische keuze bent gekomen, is het mogelijk dat je gevoel zegt een andere keuze te maken.
Ben niet bang om daarop te vertrouwen. Wellicht zendt je onderbewustzijn je een waardevolle boodschap over welke keus op een bepaald moment de beste is.
Ik zie dat ook in mijn trajecten. Een van de hulpmiddelen die je kunt gebruiken om te komen tot een keuze is een besluitvormingsmatrix. Daarin scoor je de verschillende keuzealternatieven op voor jou belangrijke criteria.
Het kan dan heel goed zijn, dat je uiteindelijke keuze toch een andere is, dan het keuzealternatief met de hoogste eindscore in de matrix.
5. Wees opgewekt en positief
Het is mooi als je van elke keuzegelegenheid een kans kunt maken. Elke keuze biedt je de kans om te leren over jezelf en de wereld om je heen.
Wat er ook gebeurt als gevolg van de beslissing die je neemt, je leven hangt er niet van af.
Zorg dat je goed toegerust bent om zelf de baas te zijn over je loopbaan. En weet wanneer je bij moet sturen.
Meer daarover in een volgend artikel.
Voel jij je onvoldoende toegerust om zelf sturing te geven aan je loopbaan?
Weet je eigenlijk niet wat jouw koers of richting is?
Bel (06-54762865 / 0575-544588) of e-mail ([email protected]) me voor een vrijblijvend oriënterend gesprek.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!