Als vijftigplusser veranderen van baan; pak het projectmatig aan
Hoe je met een winnaarsmentaliteit, een gedegen plan, goede conditie en de juiste bagage succesvol kunt veranderen van baan, ook al ben je vijftigplusser
“De munitie van werkloze vijftigplussers is niet afdoende om werkgevers te overtuigen”.
“Winnaarsmentaliteit is bij vijftigplussers ver te zoeken”.
Laat je niet van de wijs brengen en gek maken door wat je zo hier en daar leest of hoort.
Zeker nu, met de positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, zijn er volop kansen. Grijp die kansen, als je wilt veranderen van baan. Ook als vijftigplusser.
Maar ga niet in het wilde weg solliciteren of onvoldoende voorbereid contacten leggen met organisaties die interessant voor je zijn. Want dan loop je het risico dat je jouw kruit voortijdig verschiet.
Dat biedt niet alleen weinig kans op mooi werk. Door nul op je rekest raak je ook ontmoedigd, zeker als je dat vaker overkomt. Terwijl juist een positieve attitude cruciaal is voor succesvol veranderen van baan.
Zie veranderen van baan als een project. Voor een project maak je een gedegen plan. Meestal gaat daar onderzoek aan vooraf. Want zonder onderzoek loop je het risico dat je gaat bouwen op los zand.
Zorg naast een plan voor de juiste bagage, de juiste tools. En vraag je af of je het bouwen alleen af kunt. Hoogstwaarschijnlijk kun je hulp vanuit je netwerk of anderszins goed gebruiken. En veel mensen zullen je graag helpen.
Als vijftigplusser veranderen van baan is best spannend
Je weet wat je hebt en je weet niet wat je krijgt.
Veranderen van baan is zeker spannend als je jarenlang in een en dezelfde functie hebt gewerkt. En het wordt nog spannender als je jouw vertrouwde organisatie met alle zekerheden van dien, wilt verlaten.
Binnen je huidige organisatie werk maken van ander werk kan een goede tussenstap zijn. Een interne sollicitatie of jouw werkgever een voorstel doen hoe jij van betekenis kunt zijn, anders dan in het werk dat je nu doet. Wellicht is het een goede optie om op die manier een overstap te maken naar een ander vakgebied. En van daaruit te realiseren wat je uiteindelijk voor ogen hebt.
Voor dat dilemma staat een van mijn coachklanten. Bij twee organisaties is er een vergelijkbare vacature. De ene intern bij de organisatie waar hij nu werkt, de andere bij een vergelijkbare organisatie. Enerzijds trekt de interne vacature. Met name omdat die stap minder spannend is. Anderzijds wil hij eerlijk bekennen dat een loopbaanswitch én een switch naar een andere organisatie heel aanlokkelijk is. Dat voelt voor hem echt out of the box. Ook al vindt hij het spannend.
Het helpt om je te realiseren dat je eventuele risico’s kunt reduceren door goed je onderzoek te doen, alvorens een nieuwe baan bij een voor jou nieuwe organisatie te accepteren.
Een sterk verlangen voedt een winnaarsmentaliteit
Er zijn voorbeelden te over dat je succesvol kunt veranderen van baan, ook als vijftigplusser.
Cruciaal is een sterke wens, een sterk verlangen om jouw bakens te verzetten. Bij verlangen reik je naar iets dat nog buiten je bereik ligt. Verlangen is een afgeleide van het letterlijk verlengen van je arm om ergens bij te kunnen.
En hoe sterker het verlangen, hoe meer je jezelf zult uitdagen om jouw doel te realiseren. Dat sterkt jouw winnaarsmentaliteit. Dat doet jou doorgaan als het tegenzit. Drempels slechten en creatief alternatieve wegen bedenken om jouw doel, het verwerven of creëren van een mooie nieuwe baan, te realiseren.
Ontbreekt het sterke verlangen, dan ben je eerder geneigd om je neer te leggen bij de situatie zoals die is. Bijvoorbeeld maar af te wachten tot een werkgever jouw contract beëindigt omdat jouw functie komt te vervallen. Je daarbij niet realiserend dat het dan extra moeilijk wordt om aan ander werk te komen. Laat staan, mooi werk.
Een goed onderbouwd plan en de juiste tools sterken jouw zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen is onontbeerlijk om succesvol te veranderen van baan.
Zelfvertrouwen is niet hetzelfde als vertrouwen in eigen kunnen of zelfeffectiviteit. Zelfvertrouwen zegt meer in zijn algemeenheid iets over het vertrouwen in jezelf.
Mensen met veel zelfvertrouwen zitten over het algemeen lekker in hun vel, geloven in hun eigen kracht en zijn geneigd om zaken in een positief licht te zien.
Het hebben van een doordacht plan sterkt je zelfvertrouwen. Zeker als je dat plan hebt gemaakt op basis van goed zelfonderzoek en onderzoek van de arbeidsmarkt. Stap voor stap kun je jouw plan uitvoeren en deelstappen afvinken. Daarbij is het succesvol afronden van elke stap weer een succesmoment op weg naar jouw doel.
Al die succesmomenten komen samen op het moment suprême, het gesprek voor de ideale functie met de ideale werkgever.
Dat ervoer ik afgelopen week weer heel duidelijk in een gesprek met een van mijn coachklanten ter voorbereiding op gesprekken naar aanleiding van een vacature.
Goed voorbereid door de eerdere stappen die zijn gezet, maak je als kandidaat van zo’n gesprek een mooi sluitstuk, met een mooi resultaat van dien. Zoals laatst iemand het verwoordde: “Het is een soort examen waarin je laat zien, dat je voorgaande stappen om succesvol werk te maken van werk goed hebt doorlopen.”
Veranderen van baan hoef je niet in je eentje te doen
Investeer in het opbouwen van een netwerk en onderhoud je netwerk.
In een vorig artikel gaf ik al aan dat netwerken steeds belangrijker wordt. Offline, maar zeker online.
Met name van vijftigplussers hoor ik nog met enige regelmaat dat ze bewust niet op Social Media zitten. Dat ze er echt een aversie tegen hebben.
Maar je kunt er gewoonweg niet meer omheen. Je kunt zeker niet zonder profiel op LinkedIn, als je succesvol wilt veranderen van baan.
Durf zichtbaar te zijn, zodat je gevonden kunt worden voor het werk dat je wilt doen en zelf mooi werk kunt vinden.
Misschien voelt het voor je ‘als uit je schulp kruipen’, maar realiseer je dat het daarbuiten waarschijnlijk veel mooier is dan je nu kunt bedenken.
En elkaar helpen en opties doorspelen, doen we graag. Zo is mijn ervaring.
En kun je bij het komen tot een plan en de uitvoering daarvan hulp gebruiken van een ervaren professional?
Neem gerust contact met me op. Ik begeleid je graag op jouw reis naar mooi werk.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!