Hoe je de vraag beantwoordt: “Waarom ben je op zoek naar een andere baan?”

Hoe je de vraag beantwoordt: “Waarom ben je op zoek naar een andere baan?”

Tips die je helpen om moeilijke vragen over verandering van baan te beantwoorden

 

Waarom ben je op zoek naar een andere baan?”; het is een vraag die je kunt verwachten in een gesprek. Zeker in een gesprek met potentiële werkgevers.

Ben je op zoek naar werk, dan heb je vast al nagedacht over de vragen die men jou kan stellen.

“Waarom ben je op zoek naar een andere baan?” is een van die vragen.

Voor menigeen is die vraag lastig te beantwoorden. Zeker als je contract niet gecontinueerd is. Bijvoorbeeld omdat je naar de mening van de organisatie onvoldoende functioneerde.

Mogelijk is het ook voor jou een vraag waarmee je in je maag zit. Voor je gevoel kun je de vraag niet open en eerlijk beantwoorden. Doe je dat wel, dan gooi je mogelijk je eigen glazen in.

Geef je een ontwijkend antwoord, dan wordt dat ook negatief uitgelegd. En op zijn minst nodigt jouw antwoord dan uit tot doorvragen. Dat maakt het voor jou misschien nog moeilijker.

In mijn artikel geef ik je tips die je helpen om moeilijke vragen over verandering van baan te beantwoorden.

 

Hoe je de vraag beantwoordt: “Waarom ben je op zoek naar een andere baan?”

 

Er kunnen veel redenen zijn waarom je op zoek gaat naar een andere baan

 

Voor jou als baanzoeker is de vraag “Waarom ben je op zoek naar een andere baan?” misschien nog wel het gemakkelijkst te beantwoorden, als door reorganisatie jouw functie is komen te vervallen. Of als je door reorganisatie boventallig bent geraakt.

Dat neemt niet weg, dat het heel vervelend kan zijn, als dat je overkomt. Maar het is niet door jouw toedoen dat je dan op zoek moet naar een andere baan.

 

Anders wordt dat, als je bijvoorbeeld moeilijk overweg kunt met je leidinggevende of je collega’s. Of dat je bijvoorbeeld meer wilt verdienen.

Zit je in een sollicitatiegesprek en geef je dat antwoord op de vraag “Waarom ben je op zoek naar een andere baan?”, dan kun je die nieuwe baan mogelijk wel vergeten. Want alle kans, dat je antwoord negatief wordt uitgelegd.

Dat wordt al anders, als je toe bent aan een nieuwe uitdaging in je werk. Of als je wilt werken in een ander werkveld of in een ander vakgebied.

Maar wat voor reden je ook hebt om op zoek te gaan naar een andere baan, het is lang niet altijd handig en verstandig om een potentiële werkgever écht te vertellen hoe het zit.

Het is dan ook goed om na te denken over een antwoord, dat goed overkomt bij een werkgever én dat recht doet aan jouw werkelijke motief.

 

 

Tips die je helpen om moeilijke vragen over verandering van baan te beantwoorden

 

1. Laat je niet negatief uit over een vorige baan

Ongeacht je werkelijke gevoelens en de situatie op je werk.

Het is nooit goed om je negatief uit te laten over een organisatie of de mensen waarmee je hebt gewerkt.

Potentiële werkgevers kunnen op grond van jouw uitlatingen de indruk krijgen dat het mogelijk is, dat je ook negatief over hen gaat praten. Mocht het werken bij hen je niet bevallen.

Dat risico wil een werkgever vermijden, want negatieve uitlatingen schaden het imago van het bedrijf.

 

2. Verschaf geen informatie over wat je huidige werkgever je niet biedt

Of misschien onvoldoende biedt.

Bijvoorbeeld naar jouw idee onvoldoende salaris, onvoldoende scholingsmogelijkheden, geen flexibele werktijden, geen mogelijkheden om thuis te werken.

De reden daarvoor is, in lijn met mijn vorige punt, dat potentiële werkgevers die informatie kunnen interpreteren als een actie, die je ook richting hen zou kunnen ondernemen. Als je je ontslag zou nemen of krijgen.

 

3. Formuleer je antwoord positief

Het is belangrijk dat informatie in een selectiegesprek positief overkomt. Formuleer je antwoord dan ook positief.

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een andere baan omdat je meer uitdaging zoekt in je werk? Vertel dan eerst over de mooie kansen die je in je baan hebt gekregen en hoeveel je hebt geleerd bij je huidige werkgever. Voordat je aangeeft dat je nu toe bent aan een nieuwe uitdaging.

Zo’n antwoord siert je. Daarmee zet je je neer als een professional die zich graag ontwikkelt, die graag kansen grijpt en wil leren. Tevens doe je recht aan je vorige werkgever door aan te geven dat je daar veel kansen hebt gehad om je te ontwikkelen.

Dat je dan op een gegeven moment eraan toe bent om een vervolgstap te zetten, komt heel aannemelijk over. En dat wordt niet snel negatief geïnterpreteerd. Integendeel.

 

4. Focus op de toekomst

Vertel over hoe jij je toekomst ziet met betrekking tot werk. Vertel over je doelen.

Het is mooi als je daarin kunt betrekken wat de potentiële werkgever voor jou daarin kan betekenen.

Daarmee laat je zien dat je doelen, focus hebt. En dat je je wilt ontwikkelen, dat je wilt groeien. En dat je oprecht geïnteresseerd bent in de organisatie en het aanbod.

Het zegt ook dat je veel te bieden hebt en dat je een toegewijde professional bent. Dat komt de indruk die men van je krijgt zeker ten goede.

 

 

Kortom, je reden om je huidige baan te verlaten is een van de vragen die je gesteld kan worden in een selectie-interview. Overigens ook in een netwerkgesprek.

 

Zorg dat je die vraag positief kunt beantwoorden. En je antwoord zo weet te reframen dat de werkgever het beeld krijgt, dat jij een geschikte kandidaat bent voor de functie.

Dat zal je helpen om door te gaan naar een volgende gespreksronde.

 

 

Heb je nog aanvullende tips, misschien op basis van eigen ervaring?

Ik lees je reactie graag.

 

 

 

 

 

2 antwoorden
  1. Lenneke
    Lenneke zegt:

    Beste Marlène,

    Je blog heb ik net gelezen. De dingen die je schrijft zijn niet nieuw voor me, maar jij weet het net zo te formuleren, dat het duidelijk binnenkomt. Door jouw uitleg begrijp ik de logica achter de adviezen beter en kan ik die voor mezelf toepassen.

    Bedankt.

    Met vriendelijke groet,

    Lenneke

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *