Wat broeken en functies met elkaar te maken hebben
Over hoe je functies vindt die passen bij jou
“Ik pas die broek” zei mijn zoon laatst. Dat klinkt mij vreemd in de oren. Het is toch “Die broek past mij?”. Het gaat immers in de eerste plaats om mij en niet om die broek? Die broek moet mij passen.
“Ik pas in die functie”, hoor ik geregeld. En jij waarschijnlijk ook. Misschien hoor je het zelfs zo vaak, dat het je niet eens opvalt. En hoor je geen verschil met “Die functie past bij mij”. Het lijkt misschien een spel met woorden, maar dat is het niet. In essentie is het echt een wereld van verschil.
Welke positie kies ik? Wie of wat plaats ik in het middelpunt? Bij broeken vinden we het kennelijk heel logisch dat een broek ons moet passen. Het is toch te gek, dat wij moeten passen in een bepaalde broek? Die broek maakt toch niet de dienst uit. Jij bent het, die bepaalt of de broek past of niet. En als die niet past, dan hang je die broek snel terug in het rek.
Met functies zou het in mijn optiek niet anders moeten zijn dan met broeken. Maar kennelijk stellen we ons in de praktijk heel anders op, als we op zoek gaan naar een passende functie. Op zoek naar een baan laten we ons maar al te vaak leiden door de concrete mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Je zoekt een vacature. En je vraagt je af of de vacature bij je past. Of we laten ons inschrijven bij een recruiter. Mogelijk bij een bureau voor werving en selectie. Misschien geldt dat ook voor jou. De functie wordt je voorgehouden. En jij, of misschien sterker nog, de selecteur beoordeelt of jij past in die functie.
Op deze manier stel je je afhankelijk op. Afhankelijk van de vacatures. En afhankelijk van de beslissers. De ander is de baas. Hij of zij heeft het voor het zeggen en schetst het profiel van de functie. Jij wordt daarna naast die meetlat gelegd. Vervolgens wordt beoordeeld of jij past in het profiel, dat men voor ogen heeft.
Heb je er wel eens over nagedacht welke functie eigenlijk bij jou past? Neem zelf de leiding. En bepaal wat jij wilt. Je kunt zelf de baas worden over jouw loopbaan: “Take charge of your career”.
Hieronder lees je de eerste 3 stappen die je kunt nemen om zelf te bepalen welke functies bij jou passen.
Stap 1: Begin bij jou en omschrijf het profiel van jouw ideale werk.
Vorm je een goed beeld van wat jij te bieden hebt en bepaal welke competenties jij met name in wilt zetten in het werk dat je doet. Wat doe je het liefst van de activiteiten waar jij goed in bent? En wat is voor jou de ideale omgeving om jouw werk te doen?
Vraag je af waar je het best gedijt. Voor planten zijn we immers geneigd om ons te informeren over de omstandigheden waaronder ze het beste groeien. Voor jou als mens evenzo belangrijk om helder te hebben in welke omgeving jij optimaal je werk kunt doen. Schrijf een en ander eens op of teken het uit.
Stap 2: Doe onderzoek naar de behoeften op de arbeidsmarkt.
Wat zijn de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? Kijk met name naar de ontwikkelingen waar jij op in kunt spelen met wat jij te bieden hebt. Volg de actualiteit. Volg het aanbod aan vacatures. Ga netwerken en leg je oor te luisteren. Maak ook hiervan wat aantekeningen. Zodat je helder krijgt waar mensen zoals jij nodig zijn.
Stap 3: Maak een koppeling tussen wat jij zoekt en te bieden hebt en dat wat de arbeidsmarkt nodig heeft.
Dat kan ook bij de organisatie zijn waar je nu al werkt. Juist dan kun je vaak een goede inschatting maken van de expertise die men nodig heeft. Expertise die jij misschien al in huis hebt. Of die jij graag verder wilt ontwikkelen. Doe je baas een voorstel met betrekking tot een nieuwe invulling van je baan. En heb je elders voor jou mooie opties in het vizier? Solliciteer op de vacature die bij jou past. Of realiseer wat jij voor ogen hebt en creëer proactief een nieuwe baan.
Zo vind je de baan of functie die past bij jou. Jij bepaalt jouw criteria. Jij hanteert jouw meetlat. En zo krijg jij de baan die jij wilt. En zo krijgt jouw baas of jouw opdrachtgever wat hij/zij nodig heeft.
Hoe blijf jij je eigen loopbaan de baas? Wil je reageren op dit artikel? Ik zie je reacties graag tegemoet
© foto: Creative Commons credit: Wallula Junction
He Marlene,
Ik had al eerder willen reageren, maar het kwam er gewoon niet van.
Wat een geweldig artikel is dit en wat een geweldig voorbeeld geef je! Iedereen zal begrijpen wat je bedoelt. En ik ben het helemaal met je eens! Ook ik zie veel mensen die zich in allerlei bochten wringen om in een baan te passen. Zonde! Want je kunt ook met de stroom mee gaan. Door niet de arbeidsmarkt centraal te stellen, maar jezelf en jouw wensen en dáár een baan bij te zoeken.
Hartelijke groet,
Monica van der Pluijm
Hoi Monica,
Dank je voor je reactie. Ja, voor veel mensen moeilijk om zich niet afhankelijk op te stellen van de mogelijkheden, maar zichzelf centraal te stellen.
Groetjes, Marlène