‘OpenToWork’; wel of niet gebruiken
In hoeverre helpt de groene badge om je profielfoto op LinkedIn, je om snel een andere baan te vinden of werkt die eerder tegen je?
Misschien heb jij ook al eerder een discussie gevolgd op LinkedIn, over al dan niet gebruiken van de groene kraag om je profielfoto.
De meningen daarover zijn verdeeld. Ze lopen uiteen van positief tot negatief.
‘Positief’; de groene badge laat zien dat je direct benaderbaar bent. ‘Negatief’; je bent ten einde raad om werk te vinden en dus meer dan beschikbaar, té beschikbaar.
Het is maar net welk gevoel de groene badge bij je oproept.
Resultaten van het laatste Stand van Werven-onderzoek naar de groene badge op LinkedIn
Misschien ben je geneigd om de groene badge te zien als een ‘rode vlag’, als een signaal dat iemand ten einde raad is om werk te vinden en dus meer dan beschikbaar is.
Dat een groene badge dus eerder tegen je, dan voor je werkt. Uit het onderzoek van Werf& komt dat niet voren.
Er deden meer dan 300 Nederlandse wervingsprofessionals aan dat onderzoek mee.
Uit het onderzoek blijkt zelfs dat 37 procent juist eerder een positieve dan een negatieve attitude heeft ten aanzien van de groene badge, waarmee kandidaten laten weten dat ze beschikbaar zijn voor nieuw werk.
Slechts 14 procent van de respondenten staat er negatief tegenover.
De grootste groep, bijna de helft van de respondenten (48 procent), zegt dat het voor hen geen verschil maakt: ze zullen kandidaten er niet beter of juist minder om beoordelen.
Wat tegenstanders van de groene badge erover zeggen
Jasper Steffens van Thunder Minds zegt kort en krachtig: ‘Het gebruik van OpenToWork; weg ermee.’
Voor hem is de groene badge een signaal dat je werk nodig hebt. En misschien nog belangrijker, het maakt je een commodity; universeel en uitwisselbaar. Voor Steffens is dat het laatste wat je zou moeten willen; eruitzien als ieder ander.
Hij zegt: ’Jouw merk is uniek. Vergroot dat uit.’
Als je me al wat beter kent, dan zul je begrijpen dat ik me daarin helemaal kan vinden.
In de eerdere discussie over de groene badge op LinkedIn, kwam naar voren dat sommige tegenstanders de banner als wat wanhopig ervaren. En dat je, als je een goede kandidaat bent, je jezelf niet hoeft te ‘etaleren’ aan werkgevers.
Tenminste, niet met zo’n groene kraag. In plaats daarvan, is het goed om jezelf te etaleren met je kwalificaties; je opleiding, je werkervaring, je kwaliteiten en de resultaten die je met je kwaliteiten voor een werkgever hebt bereikt.
Volgens tegenstanders roep je met de OpenToWork badge eerder twijfels op aan je kwaliteiten, dan dat die je profilering versterkt.
Mijn visie op het gebruik van de badge ‘OpenToWork’
Zoals je misschien weet, zeker als lezer van mijn e-zine, ben ik een groot voorstander van zelf de regie pakken in je loopbaan.
En in plaats van je afhankelijk op te stellen van vacatures, een werving- en selectiebureau of een recruiter, zelf je onderzoek te doen naar de behoeftes op de arbeidsmarkt.
Behoeftes waar jij, met wat jij te bieden hebt een betekenisvolle bijdrage aan wilt en kunt leveren.
Die behoeftes krijg je boven water door gesprekken aan te gaan met professionals die werken bij organisaties die interessant voor je zijn. Of die anderszins voor jou interessante organisaties kennen.
Een krachtig LinkedIn profiel met in het blok ‘info’ een heldere omschrijving van het werk waarvoor je beschikbaar bent zorgt voor een goede profilering. Evenals een kopregel met daarin de functienamen die gangbaar zijn voor het werk dat je wilt doen. En, zeker niet onbelangrijk, in je werkervaring een opsomming van de resultaten die jij met de inzet van jouw kwaliteiten hebt bereikt.
En ga organisaties volgen die interessant voor je zijn. Neem deel aan gesprekken op hun bedrijfspagina, eventuele events of neem contact op naar aanleiding van eventuele voor jou interessante vacatures.
Zo zorg je voor een goede profilering op LinkedIn. Een krachtiger profilering dan met de groene badge OpenToWork.
Kortom
Wees je bewust van jouw waarde op de arbeidsmarkt. Als je een goede kandidaat bent, hoef je je niet te ‘etaleren’ aan werkgevers met de groene badge rond je profielfoto.
Twijfel je over wat jij werkgevers te bieden hebt en jouw kansen op de arbeidsmarkt?
Laat het me horen. Een oriënterend gesprek is altijd kosteloos. En graag maak ik tijd voor je vrij om jouw vragen te beantwoorden.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!