Zekerheid van werk creëer je door onzekerheid te omarmen
Werk maken van het ontwikkelen van loopbaancompetenties
Een contract voor onbepaalde tijd geeft zekerheid van werk.
Dat dachten we, jaren lang.
“Je moet ambtenaar worden. Dan ben je zeker van werk. Eenmaal een baan bij de gemeente of bij het rijk, dan zit je goed”. Zo werd dat in mijn omgeving verteld.
Misschien ben jij ook nog van de generatie die met die boodschap is opgegroeid.
Maar de tijden zijn absoluut veranderd. Met een contract voor onbepaalde tijd ben je al lang niet meer zeker van een baan.
Toch heeft menigeen, misschien wel iedereen, behoefte aan enige zekerheid. Al is het maar, omdat je financiële verplichtingen bent aangegaan.
Maar als je geen zekerheid kunt ontlenen aan je contract, waar haal je je zekerheid dan vandaan?
De context van werk en loopbaan is onzeker en onvoorspelbaar
Het is moeilijk, zo niet onmogelijk om in te schatten wat de kans is op zekerheid van werk.
Er zijn allerlei factoren die een rol spelen en dus van invloed zijn op ontwikkelingen.
Ben je benieuwd naar perspectieven en carrièrekansen in de diverse sectoren? Rabobank publiceert cijfers en trends over de ontwikkelingen.
Maar die cijfers en trends zeggen lang niet alles over zekerheid van werk.
Zo is het bijvoorbeeld goed om rekening te houden met wat men noemt de varkenscyclus.
Dat is de naam voor het verschijnsel in de economie, dat overschotten en tekorten van een bepaald product elkaar afwisselen. Dat komt doordat aanbieders massaal reageren op de hoogte van de prijzen. Maar tegen de tijd dat deze reactie doorwerkt op het aanbod, is de prijs alweer omgeslagen.
Een vergelijkbaar effect zie je op de arbeidsmarkt.
Als er veel vraag is naar bepaalde specifieke beroepsbeoefenaren, ben je misschien geneigd om je (om) te scholen in die richting. Zeker als je nu in een sector zit, met weinig zekerheid van werk.
Tegen de tijd dat je (om)geschoold bent, heb je echter grote kans dat er weer een overschot is aan mensen zoals jij.
Het is moeilijk om loopbaankeuzes af te stemmen op zekerheid van werk
De context van werk en loopbaan is moeilijk te sturen. Laat staan vooraf te plannen.
De wereld van werk en de arbeidsmarkt veranderen voortdurend en zeker het laatste decennium gaan die veranderingen snel. Functies verdwijnen en er komen nieuwe functies voor in de plaats.
Wil je als professional zekerheid van werk, dan is het belangrijk om die veranderingen te herkennen en er voor open te staan. Zodat je mee kunt bewegen met de ontwikkelingen in de markt.
Dat is lang niet voor iedereen gemakkelijk. Misschien geldt dat ook voor jou.
Want meebewegen met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vraagt ook de nodige veerkracht van jou als professional. Hoe moeilijk kan het bijvoorbeeld zijn om het verlies van je baan los te laten.
Overigens is het heel begrijpelijk dat het loslaten van een baan moeilijk voor je kan zijn. Zeker als je al decennia voor een bepaalde werkgever hebt gewerkt. En er vanuit bent gegaan dat je niet op zoek hoeft te gaan naar ander werk.
Zekerheid van werk kun je creëren in jezelf
Zekerheid van werk vind je niet om je heen. Vooral nu niet.
Zekerheid van werk kun je creëren door in jezelf te investeren.
Zekerheid van werk creëer je door ervoor te zorgen dat je interessant blijft voor werkgevers of opdrachtgevers. In een vorig artikel heb ik daarover geschreven.
Daarnaast is het zaak om ervoor te zorgen dat je loopbaanvaardig bent. Als je zekerheid van werk voor jezelf wilt creëren.
Zekerheid van werk creëren door ontwikkeling van loopbaancompetenties
Door ontwikkeling van loopbaancompetenties word je loopbaanvaardig. Als je loopbaanvaardig bent, kun je gemakkelijker meebewegen met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
Er blijkt dan ook een samenhang te zijn tussen loopbaancompetenties en een succesvolle vormgeving van je loopbaan. En loopbaancompetenties hebben ook een positief effect op je welbevinden in werk en op bevlogenheid.
Loopbaancompetenties; waaraan moet je dan denken?
Bij loopbaancompetenties kun je denken aan drie categorieën; reflectieve, communicatieve en gedragsmatige loopbaancompetenties.
Bij reflectieve competenties gaat het over het kunnen reflecteren over jouw bigger why, jouw motivatie.
Ook het kunnen reflecteren over je kwaliteiten, het je bewust worden van je talenten en ontwikkelpunten hoort daarbij. En niet onbelangrijk, de competentie om zowel jouw kwaliteiten als jouw waarden en doelen te kunnen koppelen aan werk en loopbaan.
Bij de communicatieve competenties doelen we op netwerken en wat men noemt zelfprofilering. Bij zelfprofilering is het de kunst om je te profileren met bijvoorbeeld je kwaliteiten en de problemen waarvoor jij de oplossing bent.
Bij de gedragsgerichte competenties denken we aan het (pro)actief doen van onderzoek naar werk en verdere opleiding (werkexploratie) en aan loopbaansturing.
Bij de competentie loopbaansturing komen het stellen en actief nastreven van loopbaandoelen samen.
Loopbaancompetenties kun je leren
Door het je eigen maken van loopbaancompetenties creëer je zekerheid van werk. Want zekerheid van werk vind je niet in je omgeving, maar in jezelf.
Omarm de onzekerheid en maak werk van het ontwikkelen van loopbaancompetenties.
Heb je het gevoel dat je op het gebied van loopbaancompetenties nog wel wat te ontwikkelen hebt?
Kijk dan naar de driedaagse training ‘Bouw je ideale loopbaan’.
Niet voor niets heet het driedaagse programma een training. Aan de hand van je eigen loopbaanvraag op dit moment, ontwikkel je loopbaancompetenties. Loopbaancompetenties die je ook op volgende kruispunten in je loopbaan weer in kunt zetten.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!