Zeven dodelijke mindsets en ineffectieve methoden voor werk vinden en krijgen
Een juiste mindset en effectieve methoden voor werk vinden en krijgen
Onlangs had ik een oriënterend gesprek met Arthur. Hij is controller, met Moderne Bedrijfsadministratie en HEAO Bedrijfseconomie als studieachtergrond. Met werk vinden en krijgen heeft hij moeite.
Hij doet op dit moment twee halve dagen vrijwilligerswerk. Maar zoals hij het zelf zegt “Officieel ben ik werkloos en zit ik in de WW”.
Ik vraag hem wat hij tot nu toe heeft gedaan om aan een baan te komen. Hij vertelt me dat hij een infodag zelfstandig ondernemerschap en een voorlichtingsbijeenkomst bij de lerarenopleiding heeft bijgewoond. Daarnaast ziet hij zijn vrijwilligerswerk als manier om aan een baan te komen.
In het verleden heeft hij veel interim-opdrachten op basis van detachering gedaan. Meestal werd hij gevraagd voor een klus.
Het werk dat hij in het verleden gedaan heeft, wil hij graag blijven doen.
Het afgelopen jaar heeft hij een enkele sollicitatiebrief geschreven. Die actie heeft niet geleid tot een baan. Op mijn vraag of hij weer contact heeft gelegd met oude opdrachtgevers antwoordt hij: “Dat doe ik niet. Zij moeten mij maar vragen”.
Die nieuwe baan, dat gaat het zo niet worden, denk ik. Temeer omdat Arthur bij mij een introverte en teruggetrokken indruk maakt.
Een juiste mindset en effectieve methoden zijn cruciaal om succesvol te zijn bij werk vinden en krijgen.
Fijn werk vinden en krijgen start met een goede voorbereiding
In een eerder artikel schreef ik dat een goede voorbereiding cruciaal is bij fijn werk vinden en krijgen.
Met een goede voorbereiding sta je met een goed gevulde rugzak gereed om werk te maken van voor jou fijn werk.
Je hebt een helder beeld van wat jij met je kwaliteiten op de arbeidsmarkt te bieden hebt en je kunt dat goed over het voetlicht brengen. Ook weet je wat jouw succesfactoren zijn en wat jou succesvol maakt bij werk vinden en krijgen.
Het beeld van het werk dat jij wilt doen kun je omschrijven en je weet waar op de arbeidsmarkt mensen zoals jij nodig zijn.
Je doel heb je helder voor ogen en je hebt een tijdpad uitgestippeld voor het vinden en krijgen van werk. En voor jezelf meetpunten vastgesteld, zodat je de vinger aan de pols kunt houden en kunt controleren of je goed op schema zit.
Dodelijke mindsets en ineffectieve methoden voor werk vinden en krijgen
Na een goede voorbereiding is het zaak om daadwerkelijk te realiseren wat je voor ogen hebt.
De kans dat je dat niet gaat lukken is groot als je bijvoorbeeld zoals Arthur, passief afwacht tot het werk naar jou toe komt. En je geen plan of strategie hebt om fijn werk te vinden en te krijgen.
Ik geef je een zevental punten op een rij, die je echt zou moeten vermijden. Ze zijn dodelijk voor werk vinden en krijgen.
1. Aan de gang gaan met fijn werk vinden en krijgen zonder strategie of plan
In een vorig artikel gaf ik al aan dat een goede strategie onmisbaar is voor de baanverwerving.
Fijn werk vinden en krijgen is als een project. Ook bij een project formuleer je doelen, deadlines en resultaten die je wilt bereiken. Ook bij een project zijn tussenevaluaties belangrijk om te controleren of het project goed verloopt.
Bij de baanverwerving zou het niet anders moeten zijn.
2. Computerverslaafd zijn / schermveiligheid
Als loopbaancoach weet ik heel goed hoe moeilijk het voor sommigen kan zijn om de drempel over te gaan en bijvoorbeeld daadwerkelijk te gaan netwerken.
Het is veilig om achter de computer op zoek te gaan naar vacatures en daar eventueel op te reageren.
Maar dat is niet de meest geëigende manier om aan een baan te komen. De kans op succes is bij online solliciteren maar heel klein.
Bovendien maakt het je reactief, terwijl het juist goed is om proactief te zijn.
3. Een spervuur aan cv’s en open sollicitaties versturen naar diverse organisaties en recruiters
Dat gaat niet werken. Mogelijk belandt je mail als spam ongelezen in de prullenbak.
Overigens is het altijd goed om selectief te zijn met het reageren op een vacature en het sturen van een sollicitatiebrief. Want niet geschoten is bij solliciteren lang niet altijd mis. Lees mijn artikel daarover er (nog) eens op na.
4. Vermijden dat je online zichtbaar bent
Met regelmaat hoor ik nog van mensen dat ze huiverig zijn om een profiel aan te maken op LinkedIn en hun cv daarop te zetten.
Om van een Twitter-account of een Facebook pagina dan nog maar helemaal niet te spreken.
Maar wist je dat de meeste werkgevers en recruiters geneigd zijn om te Googelen op je naam, voordat ze contact met je leggen?
Als loopbaancoach doe ik dat ook. En heeft iemand dan geen profiel op LinkedIn, dan ben ik geneigd om te denken dat er nog veel werk aan de winkel is. Zeker met het oog op de baanverwerving.
Heb je wel profielen op internet, vermijd dan dat je je negatief profileert.
5. Een tunnelvisie hebben
Het is een misvatting dat je genoeg hebt aan één goed cv en het schrijven van een sollicitatiebrief.
Er zijn meer instrumenten die je in kunt zetten voor de baanverwerving. En dat is vaak ook nodig, wil je succesvol zijn.
6. Je afzonderen, leven als een kluizenaar
Het is erg onverstandig te zeer intern te focussen, waardoor je niet weet wat er in jouw werkveld gebeurt. Of in andere werkvelden die mogelijk interessant voor je kunnen zijn.
Blijf op de hoogte van ontwikkelingen. Dat maakt het gemakkelijker om daar met jouw kwaliteiten en wat jij qua werk wilt doen, op in te spelen.
7. Je gedragen als een introvert
Ik kan me goed voorstellen dat het moeilijk kan zijn om erop uit te trekken, als het maar niet vlotten wil met fijn werk vinden en krijgen. Je bent dan misschien eerder geneigd om je wat terug te trekken.
Toch is het belangrijk om je blik naar buiten te richten en mensen te ontmoeten, te netwerken. Niet alleen om zichtbaar te zijn, maar ook om te leren over nieuwe mogelijkheden en kansen en je sociale vaardigheden te oefenen.
Het grootste deel van je tijd zou je moeten besteden aan het ontmoeten van andere mensen en het opbouwen van relaties. Dat leidt uiteindelijk tot resultaat.
Overigens blijft netwerken belangrijk, ook als je een vaste baan hebt.
Heb je moeite om fijn werk te vinden en te krijgen?
Schrijf je in voor de training ‘Bouw je ideale loopbaan’.
Wil je eerst met me kennismaken of in een oriënterend gesprek je vraag aan me voorleggen?
Bel (06 54762865 / 0575-544588) of e-mail ([email protected]) me voor het maken van een afspraak.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!