Hoe zingeving je kijk op vrije tijd verandert
Tijdsbesteding in relatie tot zingeving en de invloed daarvan op de betekenis van ‘vrije tijd’
In mijn vorige artikel deelde ik mijn ervaringen met de herder met je. Het aanschouwen van de herder met zijn kudde deed mij nadenken over het begrip ‘vrije tijd’.
We spreken niet voor niets over ‘vrije’ tijd. Het begrip ‘vrije tijd’ impliceert dat er ook sprake is van onvrije tijd. En omdat we vrije tijd zien als tegenhanger van werktijd, ligt het voor de hand om over werktijd te denken in termen van ‘onvrije tijd’. Want waarom zou je die twee anders naast elkaar zetten?
Mijn eerste artikel gaat met name over de ruil tussen jou en jouw werkgever in de vorm van het ruilen van jouw tijd voor salaris.
Dit artikel, mijn tweede in de miniserie over ‘vrije tijd’, gaat over het beleven van tijdsbesteding in relatie tot zingeving. En de invloed daarvan op de betekenis van ‘vrije tijd’.
© foto Martin Langbroek
Ook al lijkt het bestaan van een herder een mooi bestaan, ik wil het niet romantiseren
Ik realiseer me heel goed dat herder zijn ook best een hard bestaan is. Elke dag met je kudde op stap, door weer en wind, is vast niet altijd even prettig.
En ik weet ook heel goed dat herder zijn soms echt wél geromantiseerd wordt. Ik hoor het dan met name in situaties waarin iemand helemaal tabak heeft van zijn huidige werk. En uitziet naar een ongecompliceerd bestaan, zonder stress, met veel rust en vrijheid en meer basic.
Wellicht is het zijn van herder een mooie metafoor daarvoor. Dat begrijp ik goed. Maar daarbij worden de negatieve kanten van het werk vaak vergeten.
En ook al lijkt het bestaan ongecompliceerd, ik heb begrepen dat een kudde hoeden niet zonder risico’s is. Zo hoorden we dat vorig jaar een aantal dieren overleden zijn en de herder bang was zijn kudde te verliezen. Het lijkt er ook op, dat hij scherp in de gaten houdt van welk groen de dieren die hij onder zijn hoede heeft eten. En heel gericht een steentje naar een schaap of geit gooit als die kennelijk staat te knabbelen aan iets dat niet de bedoeling is.
Maar hoe dan ook, als ik de herder zo observeer met zijn kudde, dan lijkt zijn bestaan in de buurt te komen van een levensvervulling.
Tijdsbesteding in het licht van zingeving doet je anders kijken naar vrije tijd
Op het moment dat je jouw tijd besteedt in het licht van je levensvervulling, dan wordt de betekenis van ‘vrije tijd’ anders.
Bij mij roept de herder met zijn kudde het beeld op van iemand die volmaakt gelukkig is met de manier waarop hij zijn tijd invult. Naar mijn interpretatie komt dat, omdat hij maximaal zin geeft aan zijn tijd.
En als je maximaal zin geeft aan de besteding van je tijd, dan wordt de behoefte aan zogenaamde vrije tijd heel klein. Misschien wil de herder hooguit een keer vrij zijn om zijn zus te bezoeken. Of om bij iemand anders op bezoek te gaan. Maar ik kan me bijna niet voorstellen dat hij anderszins behoefte heeft aan ‘vrije tijd’. En zeker niet in de betekenis die wij eraan geven.
Zijn behoefte aan vrije tijd is niet te vergelijken met de behoefte van degene die ’s avonds kapot moe van zijn werk, op de bank ploft. Of met regelmaat zo nodig een paar weken naar Spanje of waar dan ook naartoe moet, om weer bij te tanken.
Zingeving in je werk geeft energie en een andere kijk op vrije tijd
Ik prijs me dan ook gelukkig met mijn werk, dat past bij mijn zingeving. Mijn werk geeft mij energie. Door mijn werk ervaar ik dat ik midden in de maatschappij sta en mijn bijdrage kan leveren. Ik blijf leren en me ontwikkelen.
Bovendien werk ik ook nog eens als zelfstandig professional. Daardoor ben ik meester over mijn tijd en voel ik me vrij om mijn eigen tijd in te delen.
Daardoor heeft het begrip ‘vrije tijd’ voor mij een iets andere connotatie. En heb ik om in balans en gelukkig te zijn, minder behoefte aan ‘vrije tijd’ in de gangbare zin van het woord.
Dat gun ik jou ook.
Als je het als pijnlijk ervaart om weinig vrije tijd te hebben, dan is het tijd om na te denken over waar je mee bezig bent in je werk.
Dat geldt ook als je jouw tijd niet in vrijheid kunt vullen. Als je bijvoorbeeld, zoals een e-zine abonnee met mailde, te maken hebt met een leidinggevende, die zijn wil als wet doorvoert en zo in jouw optiek eenheidsworst creëert van de medewerkers van de salesafdeling.
Vraag jezelf af wat werk voor jou betekent. En wat de bijdrage is die jij wilt leveren met wat je doet in je werk. In mijn begeleidingstrajecten noem ik dat jouw werkmissie.
Zet de resultaten van je reflectieproces om in criteria met betrekking tot werk. En ga na in hoeverre in jouw huidige werk voldaan wordt aan jouw criteria. Werk dat eens uit op papier of digitaal.
Constateer je een onvoldoende match, maak dan werk van ander werk.
Kun je daarbij wel wat hulp gebruiken?
Lees mijn aanbod betreffende het programma ‘Bouw je ideale loopbaan’ en meld je aan.
Wil je eerst je vragen aan me voorleggen? Maak gerust een afspraak voor een oriënterend gesprek via deze link.
Lees ook:
- Voldoening in je werk of alleen werken voor de euro’s
- Waarom plezier op het werk niet genoeg is om je gelukkig te maken
- Waarom werk dat aansluit bij jouw werkmissie niet altijd gelukkig maakt
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!